Mijenjaju boje, ali ne i navike

Foto: Twitter


KAMELEONI su vrlo zanimljivi gmazovi jer uspješno mijenjaju boju tijela i tako se skrivaju od prirodnih neprijatelja. Opisano je oko 160 vrsta koje znatno variraju u svojoj veličini, a tako i strukturi tijela. Važno je napomenuti da su gotovo sve vrste zaštićene u svom prirodnom staništu.


Kameleoni su općenito vrlo dobrog temperamenta i u tom smislu zahvalni kućni ljubimci. No za smještaj kameleona, bez obzira na to o kojoj vrsti se radi, ne preporučuje se klasičan akvarij ili plastični terariji, već fleksarij za koji je potrebno izdvojiti nešto više novca. Potencijalni problem držanja kameleona mogao bi biti taj što se hrani živim plijenom. Njihova hrana bi trebali biti cvrčci koji u Hrvatskoj dosežu dosta velike cijene po komadu, veličine kao glava pribadače te voćne mušice. Kameleona možete hraniti i drugim beskralješnjacima, kao što su to različiti crvi, ali treba pripaziti da nisu veći od jedne trećine veličine glave kameleona.

Kameleone treba hraniti barem dva puta dnevno s po 7-10 insekata od prva dva do pet mjeseci starosti, nakon čega se smanjuje hranjenje na jednom dnevno. Za vrijeme hranjenja insekti bi trebali biti smješteni u posebne posude za hranjenje gmazova kukcojeda. Osim toga, potrebno je davati i vitaminsko-mineralne dodatke prehrani. Ovi dodatci prehrani moraju biti bogati kalcijem i vitaminom D3, a s malom količinom A vitamina. Ne zaboravite na vodu koja je vrlo važna. Možete mu je davati u posudici ili pak našpricati lišće kako bi ju vaš ljubimac polizao.

Pročitajte više