Nedostajete li svojim macama kada napustite dom?

Foto: Instagram

IAKO su mace u čovjekovom životu oko 9 000 godina, i dalje nam je teško s velikom preciznošću objasniti njihovo ponašanje. No, to ne sprječava ljubitelje mačaka u pokušavanju, osobito kada se radi o objašnjavanju mačjih osjećaja vezanih uz čovjeka. Duž boravak van doma većini vlasnika izaziva osjećaj krivice i tuge. No, jeste li se ikada pitali kako se u tim trenucima osjećaju mačke? Jesu li i one tužne ili su potpuno hladnokrvne i zadovoljne dok god su site?

Dr. Elizabeth Stelow, koja se bavi proučavanjem ponašanja životinja, kaže kako i vlasnici fale macama - ali one to ne pokazuju na način na koji mi očekujemo. No, kao i kod svake druge rasprave, mišljenja su podijeljena. Jedno istraživanje pokazalo je kako mace pokazuju određenu anksioznost zbog razdvojenosti - takve će mačke biti destruktivne i obavljat će nuždu van mjesta predviđenog za to. Drugo istraživanje kaže kako se mačke ne vežu za svoje vlasnike na takav način te da će se prema strancima, koji u vrijeme izbivanja vlasnika dođu u njihov stan, ponašati jednako kao i prema svom vlasniku.

Pitanje glasi - je li moguće da nam se mačke osvećuju (na gore spomenute načine) zbog toga što smo ih napustili? No, bez obzira koji odgovor znanstvenici odabrali, vrlo je teško mjeriti njihovu privrženost i osjećaje. Sa psima je puno lakše jer nam njihovo ponašanje može reći puno toga. Oni će na jasne načine tražiti pažnju i pokazati nam kada su ljuti ili tužni. Iščitavati takve znakove kod mačaka - puno je teži posao. No, ako osjetite da ste se povezali s vašom macom - taj je osjećaj vrlo vjerojatno obostran. Ako vaše mace spavaju s vama u krevetu, ako vam prilaze kako biste ih mazili i ako odmaraju na vašim prsima, to je pokazatelj posebnog odnosa.

No, ponašanje mačaka varira od vrlo nezainteresiranog do vrlo interaktivnog i zapovjednog. Je li bilo koje od njih pokazatelj prave povezanosti s vlasnicima - to je pitanje od milijun dolara! Što vi mislite o svemu tome? Falimo li macama kada izbivamo iz kuće?

Pročitajte više