Otkrivamo što se događa u mozgu vašeg ljubimca kada vas ugleda

 Foto: 123rf.com

 

TEHNOLOGIJA zvana MR pokazala nam je ono što većina ljubitelja i prijatelja pasa već zna - kada vas vaš pas ugleda to doživljava kao nagradu. 

Sveučilište u Meksiku proučavalo je emocionalnu reakciju psa na sliku čovjeka. Jedini problem ove metode je što pas mora biti potpuno miran, što im je znatno otežalo posao. Pet graničarskih škotskih ovčara, jedan retriver i jedan labrador iz lokalnih obitelji prošlo je trening kako bi uslijed MR-a bili mirni i opušteni. Pokazano im je 50 fotografija ljudi i 50 neživih objekata. Kada bi psi vidjeli čovjeka, njihov temporalni režanj mozga imao bi neku aktivnost, što znači da je podražaj na visokom nivou. 

Znanstvenici smatraju da je taj dio psećeg mozga vrlo sličan ljudskom, što znači da se također bavi procesuiranjem lica i za to koristi potpuno iste puteve. Aktivnost je pronađena i u subkortikalnim strukturama kada su im prikazivali lica, dok bi prikazivanjem drugih stvari ta aktivnost sasvim izostala.

Taj dio mozga također je povezan s procesima nagrađivanja te se pokazalo da reagiraju na različite facijalne ekspresije koja bi trebala sugerirati različita emocionalna stanja njihovih vlasnika. Dakle, vaš pas zna točno kada ste tužni. U životinjskom svijetu nije neobično uspješno tumačenje emocija, ali sada je dokazano da psi to mogu i kod ljudi. Vjerojatno zato što se uspješno družimo preko 18.000 godina.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više