Ova je hobotnica zbog svoje specifične boje dobila ime Casper

<iframe width="100%" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/uViw5VtXrlE" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

CASPER, "hobotnica duh" koju su znanstvenici prvi put uočili 2016. godine blizu Havaja, vjerojatno je nova vrsta hobotnice. Znanstvenici su hobotnicu nazvali po liku iz crtića zbog njene neobične boje, odnosno zbog nedostatka pigmenta.

U posljednjih su nekoliko godina, piše The Guardian, znanstvenici istraživali ovu neobičnu životinju i zaključili da se vrlo vjerojatno radi o još nepoznatoj vrsti.

Osim neobičnom bojom, Casper je biologe zbunio i svojom anatomijom. "Ako žive u tropskim područjima, a osobito ako ne žive jako duboko, hobotnice obično imaju dulje i tanje krakove", objasnila je Janet Voight iz Prirodoslovnog muzeja u Chicagu.

The Guardian piše da su biolozi u Pacifiku uočili još nekoliko jedinki koje sliče Casperu. To bi moglo značiti, tumači Voight, da je ova vrsta rasprostranjenija nego što mislimo. "To je samo indikator toga koliko malo zapravo znamo o oceanu", zaključila je.

Pročitajte više