Ove četiri životinje imaju terapeutski učinak na ljude

Foto: Unsplash

Mnogi trebaju različite oblike pomoći kako bi obavljali svakodnevne zadatke, a neki pojedinci ne mogu živjeti bez svojih ljubimaca koji im pružaju osjećaj mira i opuštenosti. Terapeutske životinje pružaju upravo ovu uslugu ljudima.

Za razliku od službenih pasa ili ljubimaca za emocionalnu podršku, terapeutske životinje su posebno socijalizirane i obučene kako bi pružile utjehu u različitim stresnim okruženjima. Često se sreću u ustanovama poput bolnica, škola te domova za starije i nemoćne osobe.

1. Psi

Psi su često odabrani kao terapeutske životinje i dolaze u različitim veličinama. Terapeutskog psa mogli biste sresti u bolnicama, domovima za starije i školama. Ovi psi su tu kako bi pružili utjehu i radost. Veće pasmine, poput labradora i zlatnih retrivera, često se biraju kao terapeutski psi, ali to ne znači da i druge pasmine ne mogu biti dobri terapeuti. Sve dok je pas prijateljski nastrojen prema ljudima, vjerojatno može postati terapeutska životinja, piše TheSprucePets.

2. Konji

Konji, iako puno veći od pasa, sjajne su terapeutske životinje. Možda nećete vidjeti konja kako šeće školom, ali oni se često koriste u podršci mentalnom zdravlju. Također igraju ulogu u psihoterapiji u centrima za liječenje ovisnosti i ustanovama za mentalno zdravlje, naravno pod nadzorom medicinskih stručnjaka.

3. Mačke

Iako nisu tako česte kao psi ili konji, mnoge mačke mogu biti fantastične terapeutske životinje. Poput pasa, lako se mogu unijeti u zatvorene prostore, poput domova za starije i bolnica, te pružaju podršku onima koji ih imaju za svoje ljubimce. Neke terapeutske mačke čak su naučene šetati na povodcu, pružajući umirujuću prisutnost djeci u školi, starijim osobama u domovima za njegu i drugima. Također su izvrsna opcija za terapiju u zatvorenom prostoru, posebno za one koji se boje pasa.

4. Kunići

Kunići mogu biti divne terapeutske životinje. Lako ih je imati uza sebe, ne laju niti mijauču te su odličan izbor za ljude koji se možda plaše pasa i mačaka. Ono što kuniće čini uspješnim terapeutskim životinjama jest njihova smirenost, socijaliziranost i uživanje u kontaktu s ljudima.

Psi, konji, mačke i kunići spadaju pod četiri najbolje i najpopularnije terapeutske životinje. Donose utjehu i radost ljudima na jedinstvene načine te igraju ključnu ulogu u poboljšanju našeg emocionalnog stanja. Njihova sposobnost pružanja podrške i izazivanja osmijeha ističe izvanredan utjecaj terapeutskih životinja na ljudske živote.

Pročitajte više