Ovi savjeti mogli bi pomoći da pronađete izgubljenu mačku

Foto: Shutterstock

AKO ste naišli na ovaj članak, velika je vjerojatnost da pokušavate pronaći svoju izgubljenu mačku. Kako i kada ćete pronaći svoju mačku ovisi o okolnostima, primjerice jeste li je vidjeli kako bježi i imate li ideju gdje je tražiti.

Prema podacima kojima raspolaže American Humane, otprilike 10 milijuna kućnih ljubimaca nestane svake godine. Dok se čak 93 posto pasa uspješno spojilo sa svojim vlasnicima, samo 74 posto mačaka našlo je svoj put kući. Ta statistika zvuči depresivno, ali treba znati da je više od 60 posto nestalih pasa nosilo identifikacijsku oznaku ili mikročip, a isto vrijedi za samo 25 posto mačaka.

Čak i ako mačku držite isključivo u zatvorenom prostoru, uvijek postoji šansa da će pobjeći. Mikročipiranje je brz i pristupačan način ugradnje identifikacijskog tragača na vašeg ljubimca. Ako je itko pronađe i odvede veterinaru, moći će vas odmah kontaktirati, pod uvjetom da redovito ažurirate svoje podatke.

Mogu li mačke pronaći put kući ako se izgube?

Vlasnici mačaka mogu biti mirni. Brojne studije pokazale su da se mačke mogu vratiti kući danima, tjednima, mjesecima ili čak godinama nakon bijega. Zapravo, jedna mačka nedavno se vratila kući nakon što je nestala prije 12 godina.

To su u stanju napraviti zahvaljujući svoj njuhu, vizualnoj memoriji, teritorijalnoj prirodi, pa čak i osjećaju magnetske geolokacije. Iako je točan mehanizam koji im omogućuje da pronađu put kući još uvijek predmet rasprave, vlasnici nestalih mačaka mogu se nadati da će se njihova mačka vratiti kući ako budu mogla i/ili htjela.

Kako privući izgubljenu mačku kući?

Procjenjuje se da je 75 posto nestalih mačaka u krugu od 500 metara od kuće. One se često skrivaju, a možda su uplašene. Postoje načini na koje ih možete namamiti u dom.

1. Ostavite krevet svoje mačke ispred doma

Ako vaša mačka ima krevet ili omiljenu deku, ostavite je ispred doma kako bi je mogla nanjušiti. 

2. Ostavite pijesak svoje mačke u dvorištu

Mačji pijesak ima oštar miris koji će privući pozornost vaše mačke.

3. Ostavite hranu jakog mirisa vani

Masna riba intenzivnog mirisa poput tune, sardine ili skuše privući će vašu ljubimicu i možda je nagovoriti da se vrati doma.

4. Ostavite odškrinuta garažna vrata

Ako ste vidjeli mačku kako bježi kroz garažu, ostavite vrata odškrinuta i pričekajte da vidite hoće li se vratiti. 

Pročitajte više