Ovo su pasmine koje se ne snalaze dobro u vodi

 Foto: 123rf.com, Twitter

 

AKO imate najboljeg krznenog prijatelja, vrlo vjerojatno ste ga već vodili sa sobom na odmor. No, s ovim pasminama odmor u vidu plivanja u bazenu ili moru je gotovo nemoguć. Ne smatramo da zato ne trebate udomiti ove pasmine, ali morate biti svjesni da oni ipak neće oboriti rekord u plivanju na 50 metara.

To je vezano najviše za građu tijela. Noge su im vrlo kratke zbog čega im je plivanje znatno otežano. Međutim, ove pasmine i dalje su vrhunski prijatelji i pratitelji - samo ih držite podalje od duboke vode.

 

1. Mops

Ova divna pasmina poznata je po svojoj kratkoj njušci. Ovo je jedna od brahicefaličnih pasmina - imaju anomalije zbog kojih zvučno i otežano dišu, teško gutaju, nemirno spavaju i hrču te ne toleriraju pretjeranu fizičku aktivnost. Zbog toga, moraju držati glavu visoko iznad vode što ih dovodi do gotovo vertikalnog položaja i onemogućava im plivanje.

 

2. Jazavčar

Jazavčare je moguće naučiti plivati, ali nemojte očekivati da će to raditi na duge staze. Imaju kratke noge s kojima teško plivaju, ali oni vole aktivnosti na suhom tlu. Probajte s njima u dužu šetnju ili lov, sigurno će biti zainteresirani.

 

3. Engleski buldog

Također pripadaju brahicefaličnim pasminama. Čvrsta pasmina, s niskim težištem, definitivno se bolje snalazi na tlu. Imaju vrlo kratke noge što im onemogućava dugo ''veslanje''. Ako vaš pas ipak uskoči u vodu, budite u blizini kako biste mu pomogli.

 

4. Baset

Ova pasmina drži rekord najdužih ušiju na svijetu i ipak nije uzgajana za plivanje, već za lov. Imaju kratke noge i guste kosti i vrlo dobro se snalaze s preprekama sve dok nije u pitanju voda. Teoretski, oni mogu plivati, ali zbog građe tijela i činjenice da im je dvije trećine težine tijela na prednjim nogama, nisu naročito dobri u tome.

 

5. Maltezer

Slatka i mazna pasmina koja se bolje snalazi u vašem krilu nego u vodi. Iako je ova pasmina potpuno sposobna plivati, morate uzeti u obzir druge zdravstvene probleme. Skloni su pothlađivanju, artritisu i reumi stoga ih je bolje držati na suhom jer u protivnom to može pojačati njihove uobičajene probleme. 

 

6. Francuski buldog

Nažalost, ovi psi bolje tonu nego što plutaju. Iako su manji, imaju slične osobine kao i engleski buldozi što ih ne čini najboljim plivačima. Držite oko na njima kada su u blizini duboke vode jer zbog svog avanturističkog duha ne bi bilo čudno da uskoče i okušaju se u plivanju.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više