Pasivno pušenje kućnih ljubimaca: Koliko dim smeta psima i mačkama?

Foto: Unsplash

ODGOVOR na ovo pitanje vjerojatno znate i sami. Svi smo svjesni da je pušenje jako štetno za naše zdravlje pa je logično da duhanski dim nije dobar ni za naše četveronošce. Istraživanja su pokazala kako psi koji su izloženi velikoj količini duhanskog dima imaju značajne promjene na tkivu pluća. Ove promjene kreću se od oštećena tkiva pluća pa sve do predtumornog stanja ili čak raka. 

Mnogi veterinari smatraju kako su simptomi kod njihovih pacijenata s bolestima dišnog sustava, kao što je astma ili bronhitis, smanjeni ako je vlasnik prestao pušiti. Oni koji puše mogu na nekoliko načina zaključiti šteti li duhanski dim njihovom ljubimcu.

Kod životinje s astmom ili bronhitisom primijetit ćete progresivni kašalj. Životinje koje boluju od astme imaju česte napade, a simptomi se puno teže liječe. Životinje koje imaju alergiju patit će od težih simptoma koji mogu biti prisutni cijelu godinu, umjesto sezonskog pojavljivanja.

Odbačeni duhan može biti opasan i ako je vaša životinja znatiželjna ili kopa po smeću. Ako slučajno pojedu duhan, to uzrokuje želučane probleme, povraćanje, proljev, slinjenje i groznicu. Visoka doza nikotina može dovesti do uzbuđenja, proširenih zjenica, neobičnog ponašanja, napadaja ili čak smrti. Opušak je posebno opasan, jer se u njemu zadržalo 25% nikotina iz cigarete.

Iako je najbolje rješenje da prestanete pušiti, evo još nekoliko načina kako zaštititi svog psa. Nikada ne pušite u blizini životinje i perite ruke prije nego što ćete dirati životinju. Ako vaš pas slučajno pojede duhan, odmah se obratite veterinaru. Potrebno je izazvati povraćanje kako bi se štetna tvar uklonila iz organizma. 

Pročitajte više