Maine coon: Mačka koju nazivaju nježnim divom! Zašto?

MAINE COON mačka prepoznatljiva je po svom specifičnom izgledu.

PROČITAJTE zanimljivosti i legende o podrijetlu Maine Coona

Izgled
Kad je ugledate prvo što ćete primijetiti njezina je veličina tijela koje je prema standardu dugačko i mišičavo, snažne koštane strukture.

I sve ostalo ( glava, oči, uši, rep) na Maine coon mački veće je nego što ste naviknuli vidjeti kod 'običnih' mačaka. Pogotovo je to primjetno kad se mačka rastegne cijelom svojom dužinom ( mužjak naraste do jednog metra, a mačka je teška između 4 i 10 kilograma).

Od drugih mačaka također se razlikuje po načinu glasanja kojim pozdravlja svoje vlasnike. Boja Maine coona ima različitih, ali najčešća je 'prugasta' (smeđa s prugama).

Karakter Maine coona
Upravo zato nazivaju ih divovima. Epitet nježni zaslužile su zahvaljujući svom karakteru koji je kako kažu vlasnici Maine coona sličniji psima nego mačkama.


Konkretno, Maine coona uz malo truda možete naučiti razne trikove, a poput pasa uživaju u igri donesi neku stvar (npr. lopticu).

Iako su znatiželjne i vole u korak pratiti svoje vlasnike o istima nisu potpuno ovisne. Također, Maine coon nije 'mačka za krilo'. Uz dobru socijalizaciju Maine coon mačka odlično će se slagati sa psima i drugim ljubimcima.

Održavanje Maine coona
Na prvi pogled Maine coon je dugodlaka mačka, ali prema međunarodnim standardima zapravo se radi poludugodlakoj mački. Održavanje iste nije zahtjevno odnosno potrebno ju je jednom tjedno počešljati/iščetkati te svakih 10 dana do dva tjedna skratiti 'nokte'.

Zdravlje
Nažalost, Maine coon mačka sklona je mnogim bolestima. Najčešće uz pasminu se vežu hipertrofična kardiomiopatija ( najčešća bolest srca kod mačaka), hip displazija ( bolest kukova) i spinalne mišićna atrofija.

U većini slučajeva bolesti su vezane uz gene te je izuzetno važno znati kakvog su zdravlja bili roditelji i ostali preci vaše mačke.

Imate iskustva s maine coon mačkama? Podijelite ih s nama u komentarima

Pročitajte više