Bordoška doga: Hrabar obiteljski pas s čuvarskim nagonima

 Foto: Bordomax farm

BORDOŠKA doga samo je jedna od pasmina koja svoju popularnost izvan matične domovine može zahvaliti filmskoj ulozi.

U ovom slučaju riječ je o filmu Turner & Hooch, a među mnogima koji su se zaljubili u pasminu su i Suzana i Zdravko Špehar, vlasnici uzgajivačnice Bordomax farm. Bordoškim dogama bave od 1991. godine.

Riječ je o jednoj od najstarijih francuskih pasmina. Tijekom povijesti koristilo ih se kao pse čuvare stoke, ali i pse za lov na krupnu divljač, ratovanje i borbe pasa s bikovima.

"Kao pasmina pod nazivom Dogue de Bordeaux prvi put se spominje na izložbi pasa koja se 1863. održala u Parizu", objašnjavaju nam naši sugovornici dodajući kako su se na istoj natjecala tri tipa bordoških doga: "pariški", "tulus" i "bordoški tip". Svaki tip predstavljao je regiju iz koje je dolazio. Pasmina kakvu znamo danas razvila se iz "bordoškog tipa".

Osim po velikoj glavi, naizgled kratkoj njušci i velikim visećim ušima pas je to prepoznatljiv po snažnoj građi kako samog tijela tako i ostalih dijelova poput prsnog koša i vrata. Tijelo je prekriveno kratkom crvenom dlakom u svim nijansama te crvenim i crnim "maskama" na licu.

Vole djecu, a uz ranu socijalizaciju dobro se slažu s drugim životinjama. Prema nepoznatim ljudima su nepovjerljivi, ali ako se uvjere u prijateljske namjere brzo će promijeniti raspoloženje.

"Prilikom odgoja morate bit dosljedni, a svaki put kad pas učini nešto dobro za to ga pohvalite. Hrabri su i teže čuvarskim zadacima što ne znači da su agresivni. Naprotiv, tolerantni su, mirni i ovisni o ljudima s kojima žive tako da se ne preporučuju ljudima koji puno rade i često ih nema kod kuće", govore iskusni vlasnici.

Nažalost, najveća mana ove pasmine je njezin kratak životni vijek - od sedam do 10 godina.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Škotski ovčar

Francuski buldog

Njemački patuljasti špic

Zlatni retriver

Border Collie

Bigl

Cane corso

Dogo argentino

Belgijski ovčar

Pročitajte više