Pasmine pasa: Predstavljamo pse koji mogu nanjušiti karcinom!

 NJEZINO ime je Lucy , živi u Velikoj Britaniji i kako javlja CNN može nanjušiti karcinom, preciznije od nekih laboratorijskih testova.

Kojoj pasmini pripada? Onoj najbrojnijoj - mješancima. U njezinom slučaju radi se o mixu labradora i irskog vodenog španijela.

Lucy je trebala postati pas vodič slijepih, ali sudbina je htjela da njezin život krene u dugom smjeru. Nakon što nije položila test za psa vodiča slijepih njezini vlasnici odlučili su iskoristiti njezin njuh za nešto korisno.

U zadnjih sedam godina ispraksirala se i danas s uspješnošću od 90 do 95 posto dijagnosticira karcinome. Uspješnija je od mnogih laboratorijskih testova.

Lucy nije jedini pas u Velikoj Britaniji koji pomaže liječnicima. Poput nje i labradorica Daisy te još šest pasa koji su prošli šestotjednu obuku koju organizira Medical Detection Dogs imaju zadatak pronjuškati 3000 uzoraka pacijenata.

I to sve kako bi utvrdili tko ima, a tko nema karcinom. Upravo je Daisy prije šest godina svojoj vlasnici nanjušila rak dojke.

Zahvaljujući ljubimcu Claire Guest na vrijeme je otkrila ovu bolest. Danas je izvršna direktorica Medical Detection Dogs, organizacije koja se bavi obučavanje pasa 'tragača karcinoma'.

Pročitajte više