Pet najčešćih grešaka koji vlasnici pasa čine kod odgoja i grđenja

123rf.com

IMATI psa velika je odgovornost. Oni nisu igračke koje možete odbaciti kada postane teško, oni su bića kojima je potrebna njega i koje je potrebno učiti, odgajati i socijalizirati. No kao i sva druga bića, i psi ponekad čine greške. Nekada naprave stvari koje nikako ne bi trebali iz neznanja, nekada iz dosade, a nekada da vam pokažu da im nešto nije po volji. U takvim situacijama potrebno je ispravno postupiti i na pravilan im način pokazati da su negdje pogriješili i da učinjeno nisu trebali napraviti. No mnogi vlasnici rade greške kada su u pitanju odgoj i pogrde. Donosimo vam pet najčešćih grešaka. 

1. Vikanje na psa dugo nakon počinjenog - ako svog psa kažnjavate nakon što je prošlo previše vremena od onoga što je učinio, činite veliku grešku. Psu često neće biti jasno zašto to radite jer nije učinio ništa. U tim će trenucima spustiti glavu, gledati u pod pa čak i lizati vlasnika samo kako bi ga smirio, no neće znati da je učinio nešto loše. 

2. Pretjerivanje s kaznom - ako psa udarate, pretjerano se derete ili ga zatvarate predugo u boks ili prostoriju u kojoj je sam, to može gadno utjecati na njegovo ponašanje. Takvim kaznama plašite psa, a posljedice mogu biti kobne. Može se dogoditi da pas postane agresivan i da napada vas i druge ljude. Psu je dovoljno malo oštrijim tonom pokazati da je učinio nešto što ne valja, nasilje nikada ne donosi ništa dobro. 

3. Trljanje njuške u urin i izmet - psima se nekada može omaknuti, no to ne smije biti razlog da im gurate njušku u izmet. Ako to učinite, pas će obavljanje nužde povezati s vašim bijesom i često se dogodi da nakon toga pas ne želi obavljati nuždu pred vama. Imat će ogroman strah od obavljanja nužde i bojat će se vas samih. Dovoljno im je reći da to nije dobro te ih nagraditi svaki puta kada nuždu obave vani. Na taj će način naučiti gdje, kako i kada smiju obavljati nuždu. 

4. Zabranjivanje režanja - iako nije ugodno uhu, a ni oku, režanje je normalna stvar. To je jedan način pseće komunikacije. Psi putem režanja žele reći "ne prilazi mi" ili "nemoj mi to raditi", a ako mu zabranite režanje, mogu nastati problemi. Može doći do toga da će vaš pas nenajavljeno ugristi ili ozlijediti nekoga, a to vam nikako ne treba. 

5. Nedosljednost - ogromna je pogreška biti nedosljedan u onome što ih učite. Ako tri dana psa učite da nikako ne smije na krevet, a četvrti mu dan to dopustite, zbunit ćete ga. Psi se vole držati reda i rasporeda i jedino na takav način mogu učiti, stoga budite redovni i držite se jedne stvari i jednog načina na koji ih učite stvari.

Pročitajte više