Piranja kao kućni ljubimac: "Uputstva za upotrebu"

 Foto: www.123rf.com

ONO što su pit bullovi i američki stafordi u svijetu pasa, piranje su u svijetu riba - žrtve predrasuda koje proizlaze iz neznanja i senzacionalističkog predstavljanja u medijima/filmovima.

Pridržavate li se "uputstava za upotrebu" problema ne bi trebalo biti.

Općenito o piranjama

Pišući o osnovama držanja piranja kao ljubimaca Firsttankguide.net navodi kako su piranje ribe koje ovisno o vrsti mogu narasti između 10 i 30 centimetara, žive četiri do pet godina, ali poznati su slučajevi riba koje su živjele duže (što ovisi koliko im se posvetite).

Prije uputstava za održavanje svakako pročitajte i zanimljivosti o piranjama (koje žive u prirodnom okolišu).

Oprema i održavanje piranja

Za piranje se preporučuje akvarij zapremnine od minimalno 95 litara, što ovisi o vrsti i koliko riba mislite držati. 

Da bi piranja bila zdrava potrebno joj je puno čiste i tople vode. Idealna temperatura vode trebala bi se kretati između 24,5 ° i 28,5 ° C što znači da vam uz akvarij treba grijač i termometar.

Držite li piranje u pretoploj vodi duže vrijeme moguća su oštećenja živaca, srca te imunološkog sustava općenito. Također, imunološki sustav ugrozit će joj i naglo dodavanje hladne vode.

Navedeni portal navodi kako su piranje vrlo neuredne ribe što znači da im tjedno morate dodavati 10 do 15 posto nove vode plus što trebate imati dobar i dovoljno snažan filter za uklanjanje nečistoća. U suprotnom može doći do problema.

Hrana za piranje

Pišući o piranjama u divljini naveli smo kako je riječ o ribama koje se hrane insektima, ribama (uključujući i druge piranje), rakovima, crvima, ali postoje i piranje vegetarijanke. Kao ljubimcima također im morate osigurati raznovrsnu prehranu (kombinacija ribe/piletine/govedine plus povremeno povrće -sitno narezane tikvice, špinat).

Pravilo kaže da ih treba hraniti jednom dnevno i sve što dobiju za jesti moraju pojesti u roku dvije do tri minute. Ostatke treba ukloniti jer će utjecati na čistoću vode.

Mjesto za skrivanje

Piranje u divljini imaju neprijatelje od kojih se skrivaju. U akvariju im također trebate omogućiti puno mjesta za skrivanje. Pritom ne koristite oštre i grube ukrase koji ih mogu ozlijediti. Koristite li biljke kao mjesto za skrivanje piranje bi ih mogle "pobrstiti".

Napomena za kraj

Koliko je nama poznato držanje piranja u Hrvatskoj nije zabranjeno, ali ih je teško nabaviti jer su za njihov uvoz potrebne posebne dozvole.  Ako netko od čitatelja ima iskustva s piranjama neka ih podijeli u komentarima.

Pročitajte više