Pixie - Bob mačka: Svaka sličnost s divljim risom je namjerna!

Foto: I, Angie1900, CC BY 2.5, ( https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2533234)

PIXIE - BOB relativno je nova pasmina mačke za čiji je nastanak najzaslužnija Carol Ann Brewer, uzgajivačica iz američke savezne države Washington koja je 1985. postala vlasnica mačića imena Pixie.

Budući da je isti imao kratak rep, krzno s točkastim uzorkom te višak prstiju (u odnosu na druge mačke) pretpostavlja se (iako nema čvrstih dokaza) kako je nastao križanjem divljeg crvenog risa i domaće mačke. Sljedeće godine uzgajivačica je nabavila i sličnu ženku koja je parena s Pixijem.


Smatra se to prvim leglom Pixie - Bob pasmine koja je priznata 1994. godine. I danas su prepoznatljive po kratkom repu, dlaci točkastog uzorka koja može biti duga i kratka, a prema standardu dozvoljen je i višak prstiju ( na prednjim šapama imaju ih 5, a na stražnjim 4).

Iako izgledaju divlje riječ je o miroljubivoj mački "psećeg karaktera". Naime, Pixie - Bob mačke poput pasa uvijek vole biti u društvu vlasnika s kojima će rado komunicirati, a može ih se naučiti naredbama i trikovima koji su tipični  za pse. Toliko su im slične da uživaju u igri donošenja predmeta koje im vlasnici bacaju, a može ih se naučiti da hodaju na povodcu.

Dobro se slažu s drugim mačkama, ali i psima. Održavanje dlake je jednostavno - potrebno ih je počešljati/očetkati jedan put tjedno.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Devon rex

Maine coon

Bombajska mačka

Savannah mačka

Egipatska mau mačka

Tiffany mačka

Nebelung mačka

Abesinska mačka

Ruska plava mačka

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Pročitajte više