Plišani medo čau čau

 Foto: 123rf.com

OVO JE PLIŠANI medvjedić u kojeg se svi zaljube, no ako ne poznajete ovu pasminu, a želite ih, svakako se dobro informirajte. Čau čau (Chow Chow) je predivan pas, ali dosta zahtjevan i za odgoj, i za održavanje. Većinom su mirni, nepovjerljivi prema strancima i dobri čuvari. Vrlo su inteligentni, no s druge strane jako tvrdoglavi te zahtijevaju upornog i strpljivog vlasnika.

Čau čau dolazi u pet osnovnih boja: crvena, crna, plava, jelenja i krem te u dvije varijante: dugodlaki i kratkodlaki. Spadaju u srednje velike pse i prosječno su teški između 20-35 kg. Njihova posebnost je i tamni jezik. Inače, čau čau je pasmina porijeklom iz Kine i radi se o jednoj od najstarijih pasmina. Ovi psi uživali su status veličanstva kod kineskih careva i plemića i živjeli su kao pravi kućni ljubimci, što je u ono doba bio luksuz.

Kao što smo napisali, čau čau su izuzetno dobri čuvari, u pravilu se vežu za jednu osobu iako su odani svim članovima obitelji pa tko god novi da dođe, mora prvo proći strogu provjeru ove njuške. Vrlo brzo zapamte tko dolazi često u goste, a tko povremeno. Stoga, ako naiđete na čau čau, nemojte mu odmah pružati ruku da ga pomazite jer možete riskirati ugriz. Budući da su vrlo samostalni i tvrdoglavi, šetnja bez uzice je nemoguća misija. Naravno, ne uvijek, samo kada njima tako odgovara. Ako ste mu dovoljno zabavni, šetat će uz vas, no ako niste, otići će pronjuškati i vidjeti ima li što zabavnije.

Ne vole previše maltretiranja što ih čini pogodnijama za obitelji sa starijom djecom. Vlasnici koji imaju ovu pasminu već dugi niz godina su vam zapravo najbolji savjetnik, pa ako se odlučite za novog ljubimaca imati čau čau, preslatkog medvjedića, dobro se informirajte. Neki kažu da su slični mačkama pa razmislite trebate li psa ili mačkopsa.

Pročitajte više