Počinje sezona linjanja, olakšajte je svome psu

Foto: Press

VEĆINA vlasnika ljubimaca rado će se složiti s uzrečicom da dom bez dlaka nije dom, ali u sezoni linjanja količina dlaka koju pas ostavi u prostoru često uspije i nadmašiti očekivanja. Što je linjanje i kako ovaj period olakšati svom ljubimcu?

Linjanje je fiziološki proces kojim se mrtva dlaka zamjenjuje novom. Svi štenci rađaju se s paperjastom, mekanom i kratkom dlakom. Tijekom rasta postupno dobivaju dlaku koja je karakteristična za određenu pasminu.

Psi se u pravilu linjaju dva puta godišnje, u proljeće i jesen, pri čemu dobivaju ljetno ili zimsko krzno. Linjanje je uvjetovano i temperaturom okoliša. Psi koji žive u kućama ili stanovima često se linjaju tijekom cijele godine jer su pod slabijim utjecajem sezonskih promjena. Na taj način održavaju količinu dlake potrebnu za uvjete u kojima se nalaze.

Ne postoji pasmina pasa koja se uopće ne linja, uz izuzetak golokožih pasmina. Kod nekih pasmina linjanje može biti manje izraženo, a to su uglavnom psi čija se dlaka održava redovitim šišanjem ili trimanjem.

Neovisno o tome radi li se o periodu linjanja, psa je potrebno redovno, svakodnevno četkati, čime ćete ukloniti suvišnu dlaku, ali i pojačati cirkulaciju u koži, što će smanjiti ispadanje, a dlaka će postati ljepša i sjajnija.

Ne treba zaboraviti da pojačano ispadanje dlake može biti i posljedica nekih zdravstvenih poremećaja i bolesti.

U  nekim slučajevima dolazi do pojačanog ispadanja dlake, promjene kvalitete dlake, pojačanog češanja i promjena na koži zbog različitih poremećaja zdravstvenog stanja. Uzrok mogu biti alergije, različite bakterijske ili gljivične infekcije, parazitarne invazije, nedostatna ili nekvalitetna prehrana, deficit vitamina i minerala, metabolički poremećaji i slično.

Ako sumnjate na takvu mogućnost, kako bi se ustanovilo o čemu se radi, potreban je specijalistički dermatološki pregled kako bi se prema nalazima pretraga postavila dijagnoza i prema tome poduzela odgovarajuća terapija.

Više o linjanju i kako pomoći ljubimcu tijekom tog perioda možete saznati od stručnjaka u Pet centar trgovinama.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Pročitajte više