Postoje li mačke koje vole vodu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Foto: Pexels

SUPROTNO popularnom mišljenju da većina mačaka ne podnosi vodu, postoje pasmine koje u njoj uživaju. Ipak, morate biti svjesni da ljubav prema vodi kod određene mačke uvelike ovisi o njezinu karakteru i njezinim iskustvima iz prošlosti.

Postoji nekoliko teorija zašto većina mačaka ne voli vodu. Prema jednoj teoriji, pojačan njuh mačke omogućuje joj da osjeti mirise koje ljudi ne primjećuju, samim time kemijski tretirana voda može im smetati. Prema drugoj teoriji, u slučaju da se njezino krzno zamoči, ono postaje neudobno i teško što ometa inače okretnu mačku u normalnom kretanju. Posljednja teorija drži da mačke potječu iz suhih pustinjskih predjela pa su se rijetko susretale s vodom.

Ipak, znanstvenici zaključuju da se pravi razlog, zbog kojeg većina mački ne podnosi vodu, zapravo ne zna te je vjerojatno zbroj različitih razloga i prošlih iskustava pojedine mačke.

Pasmine mačaka koje vole vodu

Bengalska mačka egzotičnog izgleda svoju ljubav prema vodi možda je naslijedila od svog pretka – azijske leopard-mačke. Ovu mačku krasi neustrašiva priroda pa ju ni kupanje u vodi ne zastrašuje. Atletski je građena i fantastičan je ljubimac ako želite imati mačku koja lako uči trikove.

Britanska kratkodlaka mačka još je jedna pasmina mačaka koja nema ništa protiv vode. Njihova znatiželjna priroda omogućava im da vodu vide kao izazov, a ne kao nešto strašno. Ove mačke vole biti uključene u sve što njihovi vlasnici rade, pa se nemojte začuditi ako skoči u kadu s vama!

Maine Coon, velika mačka koju karakterizira mekana dlaka i kitnjast rep, dobro se snalazi u blizini vode. Zašto? Dlaka koju smo spomenuli i koju toliko rado mazimo zapravo je vodootporna! Osim nje, norveška šumska mačka također se može pohvaliti vodootpornim krznom.

Savanske mačke rado se igraju s vodom i hlade se u kadi tijekom toplih ljetnih mjeseci.

Još jedna pasmina koju nikako ne smijemo izostaviti svakako je egipatska mau mačka koju su u prošlosti lovci na patke vodili sa sobom u lov. Ova činjenica možda objašnjava njihovu hrabrost u blizini vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.