Presa Canario: Zanimljivosti o psu stvorenom za borbe

 Foto: www.123rf.com

KANARSKI pas poznat i pod nazivima Dogo Canario, Perro de Presa Canario ili samo Presa Canario potječe iz Španjolske. Nastao je križanjem danas izumrle španjolske pasmine “Bardino Majorero“ sa psima poput engleskih mastifa koje su pomorci dovodili na Kanarske otoke.

Presa Canario prepoznatljiv je po mišičavom tijelu srednje visine koje je prekriveno kratkom dlakom, bez poddlake. Najčešće boje su siva, žuta, crveno i/ili crno tigrasta.

Također, kada je u pitanju izgled psa njihov zaštitni znak su snažna čeljust te široka glava i prsa. Ukratko, građa tijela kanarskog psa ukazuje na ono za što je pas stvoren - da bude spretan lovac na divlje svinje te oštar čuvar (stoke) i neustrašiv borac, za što ga se tijekom povijesti najčešće koristilo.



Važno je naglasiti kako su borbe pasa u to vrijeme bile legalne, a njihovim zabranjivanjem 1940. dolazi do pada interesa za njihovim uzgojem sve do 70-ih godina 20 -og stoljeća kada se ponovno kreće s masovnijih uzgojem kanarskih pasa. Međunarodna kinološka organizacija pasminu je potpuno priznala 2011. i to pod nazivom Dogo Canario.

Kako se pas stvoren za borbe snalazi kao kućni ljubimac?

Onaj tko nabavlja ovog psa nikad ne smije zaboraviti za što se kanarski pas najčešće koristio - čuvanje stoke, lov i borbe pasa. U gradskim sredinama to znači da će nesocijalizirani pas loviti sve što se kreće, ali i napadati druge pse. Zato je važno psa naučiti da bespogovorno izvršava sve vaše naredbe kojima ćete kontrolirati njegove teritorijalne, lovačke i obrambene instinkte.

Onaj tko se potrudi oko njihovog odgoja i socijalizacije u većini slučajeva dobiti će odanog psa koji je izuzetno vezan za vlasnike, ali istovremeno isto toliko nepovjerljiv prema svima s kojima nije odrastao. Definitivno Presa Canario nije pas za svakoga, pogotovo ne za početnike u svijetu pasa. Najčešće ih se koristi kao pse čuvare imovine i ljudi.

U krivim rukama kanarski pas može postati izuzetno opasan, na što upozorava i portal vetstreet.com navodeći kako su "dva kanarska psa 2006. godine u San Franciscu jer ih njihov vlasnik nije mogao kontrolirati ubila ženu!".

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Bigl

Škotski ovčar

Francuski buldog

Njemački patuljasti špic

Pročitajte više