Prije nego što nabavite psa, morate si postaviti ovih 5 pitanja

Foto: Instagram

NABAVITI psa je divna stvar, ali to nije odluka koja se donosi preko noći. Zbog toga je važno da si prije nego što se odlučite za taj čin postavite nekoliko pitanja. 

U nastavku donosimo pet pitanja koja si morate postaviti prije nego što novog člana obitelji uvedete u svoj život - jer pas to uistinu jest.

1. Uklapa li se pas u vaš način života?

Ovo se odnosi na vaše radne obaveze, slobodno vrijeme i mogućnost da ih nekome podredite. Ako ste često izvan kuće, putujete ili dokasna ostajete na poslu, a pritom živite sami, možda bi bilo pametno da odustanete od ovako odgovorne uloge kakva je uloga vlasnika psa. Neke pasmine samoću podnose bolje od dugih, ali generalno, nijedan ne voli dane provoditi sam. 

2. Jeste li nedavno pretrpjeli gubitak ljubimca?

Ljudi misle da novi ljubimac može u potpunosti zamijeniti starog, što nije točno. Svaka životinja ima svoj karakter, specifična je i drugačija. Nažalost, novi pas neće zacijeliti stare rane u potpunosti, ali vam na neki način može pomoći da se trgnete i okrenete novi list. Nekada se dogodi da vlasnik koji je izgubio psa ubrzo nabavi novog, a kada shvati da bol za izgubljenim ljubimcem ne prolazi, novog odbaci na ulicu. 

3. Želi li dijete psa?

Ako psa nabavljate jer imate malo dijete kome nedostaje nova igračka, možda bi trebalo razmisliti o tome da mu baš igračku i kupite, jer to svakako nije ljubimac. Životinje su živa bića koja zauvijek ostaju s nama, čak i kada dijete, a i ljubimac, poraste. 

4. Imate li energije da budete vlasnik psa? 

Neki psi su energičniji od drugih pa treba imati u vidu da su šetnje, istrčavanja i igra dio njihovog svakodnevnog života. Ako ste po prirodi lijeni, to će vam možda teško pasti. Pas također ne razumije kada imate glavobolju, loš dan na poslu ili vas je ostavio partner. 

5. Jeste li sposobni biti vođa čopora? 

Pas mora znati tko je gazda, iako to zvuči pomalo surovo. S njim nećete uspostaviti uspješnu vezu ako ne znate biti vođa jer je to jedan od preduvjeta vezivanja i stvaranja uspješne veze između vlasnika i psa.

Pročitajte više