Prvi put u Hrvatskoj risu popravljeni zubi

Screenshot

PRVI put u Hrvatskoj risu su popravljeni zubi – složeni zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te jačanja i rekonstrukcije očnjaka trajao je gotovo deset sati, nakon čega se mlada ženka risa brzo oporavila i puštena je u prirodu, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zaštite okoliša.

Od zahvata se ženka risa Martina brzo oporavila te je prije tri tjedna puštena u prirodu. “Zahvaljujući telemetrijskoj ogrlici, istraživači kontinuirano prate njezino kretanje, prehranu i zdravlje. U blizini su postavljene fotozamke zahvaljujući kojima se može vidjeti kako za sada lovi uglavnom manji plijen, poput ptica, glodavaca i malih zvijeri, jer joj za onaj krupniji treba još iskustva”, izvijestili su iz Ministarstva i poručili da je ženka risa dobrog zdravlja i da će uskoro proslaviti prvi rođendan.

Riječ je o ženki risa koju su u studenome prošle godine nedaleko od Ogulina uočili mještani. Kako je bilo neobično vidjeti mladog risa u naselju, žurno je reagirao Interventni tim za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Sve je upućivalo na to da je mladunče izgubilo majku te da bez ljudske pomoći neće preživjeti pa su lovci iz Lovačkog društva “Srnjak Zagorje” po uputi Interventnog tima pratili njegovo kretanje i dojavili njegovu lokaciju.

“Uočili smo lokaciju na koju ris dolazi te ga uhvatili. Životinja je bila vrlo izgladnjela i trebala je hitno pomoć. Utvrđeno je da se radi o ženki u dobi oko šest mjeseci i mase šest kilograma”, rekao je član Interventnog tima za vuka i risa Vedran Slijepčević.

Simbolično, ženka je dobila ime Martina jer se sve dogodilo na blagdan Sv. Martina.

Kako bi joj se povećali izgledi da preživi te kako se ne bi naviknula na blizinu ljudi, odmah je prebačena u posebnu nastambu u Nacionalnom parku Risnjak, gdje su se o njoj brinuli djelatnici tog parka uz stručnu potporu Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri.

Početkom veljače procijenjeno je da se dobro oporavila. Imala je 13 kilograma, što je upućivalo na to da se može vratiti u prirodu, no zbog lošeg stomatološkog nalaza, jer su joj očnjaci nužni za hranjenje u prirodi bili slomljeni, odgođeno je njezino puštanje u prirodu.

Nakon temeljitoga stomatološkog pregleda te detaljnih rendgenskih snimki u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osmišljen je plan njezina liječenja te je prvi put u Hrvatskoj na risu izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te jačanja i rekonstrukcije očnjaka.

U Hrvatskoj živi između 40 i 60 risova i svaka je jedinka dragocjena. Kako bi se ojačala njihova populacija, u sklopu projekta LIFE Lynx doseljavaju se nove jedinke iz Slovačke i Rumunjske, istaknulo je u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Pročitajte više