Psu treba dopustiti da u šetnji njuši koliko želi. Evo zašto

Foto: Pixabay

PSIMA bi trebalo dopustiti da njuše onoliko rasvjetnih stupova koliko žele kad su u šetnji, a ne da im vlasnici dosađuju i vuku ih, tvrdi stručnjakinja za pse Zoe Belshaw.

U sklopu svog govora na kongresu BSAVA 2023., Belshaw je pojasnila da vlasnici šetnju često doživljavaju isključivo kao rutinu održavanja psa u fizičkoj formi, dok ona zapravo ima vitalnu ulogu u mentalnoj stimulaciji.

"Neki psi, osobito stariji, hodaju s manje energije i kraće vrijeme i radije se polako vuku te istražuju mirise oko sebe. To bi vlasnici trebali prihvatiti, čak i ako im je to dosadno i frustrirajuće", upozorila je.

"Njuškanje je jako, jako važno"

Prema veterinarki, kako psi stare tako postaju sve motiviraniji njuškati.

"Ako imate na raspolaganju 10 minuta za šetnju i pas prijeđe 10 metara, ali od toga 9 i pol minuta njuši rasvjetni stup, za njega je to puno bolje nego da ga vučete. Vlasnici mogu odslušati podcast ili si nekako ubrzati vrijeme te prihvatiti njuškanje kao nešto stvarno važno", dodala je.

Kao ostale prilagodbe koje vlasnici mogu poduzeti kako bi osigurali da život starijeg psa bude jednostavniji, Belshaw savjetuje postavljanje mekanih prostirki koje će spriječiti padove, drugačije načine igre i promjene u prehrani. 

Za pse koji pate od kognitivnog pada ili gubitka vida ili sluha korištenje osjeta mirisa je ključno. Na primjer, skrivanje hrane na raznim mjestima kako bi se psa potaknulo da je sam nađe je zabavan oblik treninga za mozak koji psu pomaže da njegov um ostane aktivan.

Pročitajte više