R.I.P. Svijet je od ovog tjedna siromašniji za jednu životinjsku vrstu

Foto: Atlanta Zoo

ZAPOSLENICI zoološkog vrata u Atlanti objavili su u srijedu tužnu vijest: Uginuo je Toughie, jedini preostali primjerak rijetke vrste žaba (Ecnomiohyla rabborum)!

Zajedno s još nekoliko pripadnika svoje vrste koja je otkrivena tek 2005. Toughie je živio u Panami odakle je prije nekoliko godina preseljen u botanički vrt koji se nalazi u sklopu Atlanta Zooa.

Zašto? Biolozi koji su otkrili vrstu, vrlo brzo otkrili su kako se ista zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njihovo stanište, već tada nalazila na rubu izumiranja.

Nadali su se kako će proučavajući Toughieja i njegove rođake pronaći način da spriječe  izumiranje te da će uzgojem u zatočeništvu obnoviti vrstu.

Nažalost, nakon što je 2009. uginula posljednja ženka, a tri godine kasnije i pretposljednji mužjak svima je postalo jasno da će Toughijevom smrću (koji je četiri godine živio sam) svijet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

Gubitak ove vrste žaba samo je jedan u nizu primjera izumiranja vrsta. Kako piše thedodo.com u posljednjih nekoliko desetljeća izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoliša i uništavanja njihovih prirodnih staništa, prijeti i mnogim drugim vrstama!

Pročitajte više