Rotvajler: Pas čuvar u čijem odgoju pogreške nisu dozvoljene! Vaša iskustva?

 Foto: www.123rf.com

ROTVAJLER je pas kojeg se zbog njegovog izgleda (pre)često etiketira kao opasnog. On to vrlo lako može postati, ali VIDEO djevojčice oko kojeg se diglo mnogo prašine pokazao je kako dobro odgojen i socijaliziran rotvajler može bit savršen ljubimac.  Čak ako mu se radi nešto što on ne voli.

Rotvajler je jedna od onih pasmina kod koje pogreške u odgoju nisu dozvoljene. Za sve vas koji razmišljate o rotvajleru kao kućnom ljubimcu pripremili smo zanimljivosti o pasmini.

Opis pasmine

Kao što možete vidjeti na fotografijama riječ je o snažnom psu srednje do velike građe tijela koje je prekriveno srednje dugom dlakom. Prevladavajuća boja je crna s crveno-smeđim dijelovima na grudima, nogama, vratu, ispod korijena repa te na dijelovima glave.

Povijest pasmine

Rotvajler kakvog znamo danas nastao je u 19. stoljeću i to u gradu Rottweilu na jugu Njemačke.
Grad su osnovali Rimljani. Pišući o povijesti pasmine rotvajlere se najčešće upravo povezuje s njima odnosno rimskim psima koji su vojnike pratili u vojne pohode po Europi i to kao čuvare stoke. Budući da su se dokazali kao odlični čuvari često su ih kao zaštitu sebe i stoke koristili mesari. Smatra se kako je pasmina nastala križanjem tadašnjih rimskih pasa sa psima koji su živjeli na području današnjeg grada Rottweila koje su naselili rimski legionari.

Rotvajler kao kućni ljubimac

Nabavljate li rotvajlera kao kućnog ljubimca nikad ne zaboravite njegovu prvotnu namjenu - pas za pratnju i čuvanje ljudi.

Zašto je to važno? Riječ je o izuzetno privrženom i snažnom psu koji će sve napraviti kako bi zaštitio ljude koje on smatra obitelji. To je dobra osobina tražite li psa čuvara (kojeg će obučiti netko tko se bavi dresurom pasa čuvara), ali nadamo se da za običnog ljubimca ne želite snažnog psa koji će želeći vas zaštititi napadati svakoga za koga on procijeni da je neprijatelj.



Kako to ne bi postao rotvajler se ne preporučuje početnicima u svijetu pasa odnosno ljudima koji ga tijekom cijelog života neće znati usmjeravati na pravilan način. To znači da vlasnik mora biti dosljedan i čvrst (pritom ne mislimo da psa treba tući) te da zna kako cijelo vrijeme ljubimca držati pod nadzorom.

Svog ljubimca treba naučiti hodati na povodcu jer zamislite da tijekom šetnje ovakav pas šeće vas, a ne vi njega?! Obavezno, psa morate naučiti da bez pogovora sluša sve pseće komande te ga od malena socijalizirati i upoznati sa što više situacija i tipova ljudi s kojima će se tijekom života susretati.


Pritom posebno obratiti pažnju na socijalizaciju s drugim psima jer rotvajleri često na livadama/parkovima za pse sudjeluju u sukobima. Zbog svoje snage najčešće izađu kao pobjednici, a čak ako su se samo branili (što je čest slučaj) svejedno će biti "krivi".

Za kraj napišimo kako se rotvajler može držati u kući s dvorištem, ali i stanu. U obje situacije psu morate omogućiti duge i intenzivne šetnje tijekom kojih će moći potrošiti energiju.

Napomena za kraj

Rotvajleri se često nabavljaju zbog atraktivnog izgleda što je potpuno pogrešan pristup jer kod ovog psa ako je zanemaren mnoge stvari mogu poći u krivom smjeru. Govore to i statistike. Uz pit bullove rotvajleri u SAD - u najčešće napadaju ljude. Šteta, jer riječ je o inteligentnoj pasmini koja brzo uči. 

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Škotski ovčar

Francuski buldog

Njemački patuljasti špic

Zlatni retriver

Border Collie

Bigl

Cane corso

Dogo argentino

Belgijski ovčar

Pročitajte više