S obzirom na visoke temperature, male napasti buhe i dalje haraju posvuda

123rf.com

PONEKAD vidite da vašeg ljubimca nešto svrbi, no niste sigurni što. Svrbež mogu izazvati razni nametnici, a jedan od njih su buhe. Iako neki vlasnici misle da ne moraju štititi životinju od ovih malih parazita - varaju se. 

Buhe su insekti veličine 2 do 8 mm, tamnosmeđe boje, s tijelom podijeljenim na glavu, toraks i abdomen. Bez obzira na to jesu li muškog ili ženskog spola, sve buhe hrane se krvlju životinja na kojima parazitiraju, ali mogu izdržati i nekoliko mjeseci bez hranjenja.

Imaju oči i ticala koja im daju sposobnost detektiranja topline, vibracije, ugljikovog dioksida i promjena u kretanju zraka, što im omogućuje da u blizini pronađu potencijalnog domaćina.

Nemaju krila, ali od tri para nogu imaju značajno povećani treći par, što im daje izuzetnu sposobnost skakanja. Postoje usporedbe koje kažu da je ubrzanje koje postiže buha koja skače na domaćina ekvivalent ubrzanju koje postiže space-shuttle prilikom polijetanja u svemir.

Svaka vrsta buhe ima svog specifičnog domaćina, ali će parazitirati i na psima i na mačkama. Na psima i mačkama najčešće pronalazimo Ctenocephalides felis - domaću mačju buhu.

Iako se zove mačja buha, puno češće parazitira na psima. Pseće buhe Ctenocephalides canis obično nalazimo na psima, ali također parazitiraju i na mačkama, te na ljudima.

Kod nekih životinja ugriz buhe može izazvati gubitak dlake ili alergijsku reakciju na slinu. Velika invazija buha, osobito kod mladih životinja, može dovesti do opsežne anemije i mogućeg fatalnog ishoda.

Buhe prenose i trakavicu Dipylidium caninum. Odrasle buhe veći dio života provedu na životinji, a njihove razvojne oblike (jaja, larve, pupe) nalazimo rasprostranjene u okolišu životinja, po raznim dijelovima stana i kuće (u psećim i mačjim ležajevima, tepisima, dekama...)

Za redovnu zaštitu životinja od buha najprikladnije je koristiti neki od preparata produljenog djelovanja. Bez obzira na to koje se sredstvo koristi, još neko vrijeme nakon njihove upotrebe buhe ćete pronalaziti na životinji.

Potrebno je nekoliko tjedana ili čak mjeseci provoditi sustavni program suzbijanja buha na ljubimcu i u okolišu da biste ih uništili.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više