ŠARPLANINAC Pas koji se dokazao kao čuvar stoke, policajac, vojnik...

Foto: 123rf.com

 LJUBITELJ ste velikih pasmina i tražite psa koji će biti obiteljska maza, ali istovremeno i oštar pas čuvar naša preporuka je da razmislite o šarplanincu, psu prepoznatljivom po velikoj glavi, dugoj i gustoj dlaci koja je ravnomjerno raspoređena na snažnom tijelu.



Kao što smo već pisali blisko su povezani s kraškim ovčarima, toliko da su dugo vremena obje pasmine bile poznate kao ilirski ovčari.

Godine 1957. na zahtjev tadašnjeg Jugoslovenskog kinološkog saveza, Međunarodna kinološka federacija (FCI) šarplanince je priznala kao posebnu pasminu, službenog naziva jugoslavenski ovčarski pas - šarplaninac.

Ime su dobili po Šar Planini, planini koja se nalazi na Kosovu (duž granice s Makedonijom) i tijekom stoljeća bili su poznati kao pouzdani pastirski psi koji su stoku štitili od velikih zvijeri poput medvjeda i vukova.

Osim kao pastirski psi, u vrijeme bivše Jugoslavije uz njemačke ovčare često ih je koristila vojska i policija.

Ono što kao potencijalni vlasnik trebate znati jest kako je riječ o izuzetno dominantnom i teritorijalnom psu za kojeg se kaže da zna biti tvrdoglav, tako da se preporučuje isključivo vlasnicima koji imaju strpljenja i znanja za njihov odgoj i socijalizaciju.



Ako vam je to prvi pas naša preporuka je da ga obavezno upišete u neku školicu za pse, gdje će vam objasniti kako se nositi s njihovim karakterom.

Otkrivamo: Top 10 najpopularnijih pasa u Hrvatskoj!

Zanimljivosti o pasminama pasa

Kraški ovčar

Stafordski bulterijer

Srednjoazijski ovčar

Tajlandski gonič

Kangal

Tosa inu

Bernski planinski pas

Bernardinac

Rotvajler

Američka akita

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Doberman

Bulmastif

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Tibetanski mastif

Chow chow

Njemački ovčar

Shar pei

Pročitajte više