Saznajte 6 najčešćih grešaka koje rade gotovo svi vlasnici ljubimaca

123rf.com

ČAK i najveći ljubitelji kućnih ljubimaca nekada naprave velike greške koje njihovim ljubimcima zadaju probleme, piše Bright Side. To se, uglavnom, događa zbog toga što nisu informirani kako treba.

Predstavljamo vam šest najčešćih grešaka koje vlasnici kućnih ljubimaca nesvjesno rade.

1. Ne provjeravate koliko vode im je ostalo

Kada hranite svoje ljubimce regularnom hranom, one će vjerojatno dobivati dovoljno vode iz nje. Ali kada hranite svog psa ili svoju mačku samo hranom za ljubimce, morate osigurati da im je posuda za vodu uvijek puna. Dehidracija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i smrt.

2. Ignoriranje ili nemogućnost primjećivanja pretilosti

Postoje pasmine koje je veoma teško zamisliti mršave, a i debeljuškaste mačke su, također, veoma slatke. Ipak, prekomjerna težina predstavlja dodatno opterećenje za stopala životinja, ima negativne efekte na njihov kardiovaskularni sustav i može izazvati problem u njihovom probavnom sustavu. Dakle, kada pogledate svog psa odozgo, on bi trebao imati vidljiv prijelaz s grudi na trbuh, a potpuno je u redu imati malo sala na rebrima.

3. Niste dosljedni

Psi razumiju ili nikad ili uvijek. Ako ne želite da vaš ljubimac radi neke stvari, ne dopuštajte mu ih nikada. Na primjer, ako ne želite da vaš pas spava u istom krevetu s vama, ne dopuštajte mu da leži s vama na krevetu ni tijekom dana.

4. Ostavljanje psa zatvorenog u automobilu

Ovo je veoma ozbiljna greška koju mnogi vlasnici ljubimaca čine. Temperatura u autu je uvijek viša nego vani i tijekom ljeta se vaš automobil pretvara u pravu pećnicu. Bez ikakvog izvora kisika vaš pas se jednostavno može ugušiti. To nije mnogo drugačije ni zimi: kada motor ne radi, postaje veoma hladno, a ako motor radi, pas se može ugušiti od isparavanja. Usput rečeno, u nekim zemljama je potpuno legalno razbiti prozor na automobilu ako je pas unutra.

5. Samostalno postavljanje dijagnoze i liječenje ljubimca

Kada vlasnici primijete neke simptome kod svog ljubimca, oni ga počinju liječiti: uzimaju neke pilule za njih, daju im lijekove za ljude i pokušavaju razne druge metode. Najlošije što možete napraviti za svog ljubimca je tražiti dijagnoze po internetu i društvenim stranicama.

Naravno, ako niste veterinar i ako nisu provedena nužna ispitivanja, ne možete biti sigurni u to što je ispravno učiniti. Samo se stručnjak može uvjeriti da je tretman pravilan, imajući na umu vrstu, težinu i druge potrebne informacije za liječenje životinje. Također, točno je da se neki ljudski lijekovi mogu primjenjivati na životinjama, ali samo ako veterinar to odobri, a i količina je veoma važna.

6. Sami birate vitamine i dodatke prehrani

Kalcij, minerali i drugi korisni hranjivi sastojci nužni su za štence i za odrasle pse. Ali trebali biste znati da svaka vrsta ima svoje određene potrebe. Višak vitamina ili pogrešni vitamini mogu učiniti da im kosti postanu krhke, što dovodi do čestih lomova.

Ako želite i smatrate da psu trebaju vitamini ili nadomjesci, posavjetujte se prije svega s veterinarom, pogotovo ako je pas bolestan ili ima nekih problema. 

Nikada ne ostavljajte hranu u posudi 

Ovdje se najviše misli na hranu za pse te na mokru hranu koja se može pokvariti ako predugo stoji na toplome. Neke životinje moraju imati stalno dostupnu hranu, kao što su glodavci, ptice, pa čak i mačke - no samo suhu. 

Psima je potrebno maknuti višak hrane koju nisu pojeli kako bi se naučili nekom ritmu i kako im dehidrat ne bi ishlapio. 

Kao što keksi za ljude postaju mekši kada stoje na zraku i ne baš fini, isto se dešava i sa psećim dehidratom. 

Osim toga, ako pas, pa čak i mačka imaju uvijek dostupnu veliku količinu hrane, vrlo brzo može doći do pretilosti. 

Najbolje rješenje je da psu date hranu u određeno doba kada ste kod kuće, a mački da ostavite u zdjelici dnevnu količinu hrane koja je određena na ambalaži. 

 

 

Pročitajte više