Saznajte razlog zašto mačke trljaju glavu po vama

Screenshot

ZAMISLITE scenu: mačka vam skače u krilo i, umjesto da se namjesti da je mazite, protrlja vaš obraz svojim tjemenom, a nekoliko sekundi nakon počne presti. Mačke ne rade to samo ljudima, već i namještaju, a postoji i razlog za ovaj oblik izražavanja nježnosti.

Trljanje glavom je čin društvenog povezivanja kod mačaka. Čak i lavovi to rade. Oni se, na primjer, trljaju glavom o pripadnike svog čopora radi uspostavljanja dinamičnih obiteljskih odnosa i to je znak samopouzdanja i otvorenosti, piše Cats on Catnip.

To je također način da mačke razmjene mirise. Mirisne žlijezde im se nalaze svuda po tijelu pa sa svakim trljanjem glave oni, zapravo, stvaraju jedan grupni miris koji nagovještava blisku povezanost s drugom jedinkom.

Trljanje glavom, na engleskom ''headbutt'', znak je prijateljskih i bliskih odnosa, ali mačke isto rade i s namještajem. Stručnjaci smatraju da mačka tako poručuje da joj je određeni komad namještaja drag. Također je moguće i da mačka tako ostavlja svoj miris. Mačke koriste žlijezde na obrazima kako bi obilježile svoj teritorij pa, samim tim, i da obavijeste druge jedinke što im pripada.

Mačke se trljaju o ljude iz istih pobuda. Tako izražavaju bliskost i ostavljaju svoj miris jer se onda osjećaju sigurnije u vašoj prisutnosti. Ako je mačka izrazito druželjubiva, trljat će se glavom o svakoga koga upozna, a katkad to može biti i način da skrene pažnju na sebe.

Ako primijetite da vaša mačka ima običaj trljati glavom o vas, možete osmisliti nježan i pažljiv način da joj uzvratite. Pratite kako će odreagirati, iako će vam najvjerojatnije uzvratiti nježnost.

 

Pročitajte više