Sfinks (Sphynx): Najpoznatija bezdlaka domaća mačka

 Foto: Savez felinoloških društava Hrvatske

Tražite ljubimca koji su sebi, barem kad je karakter u pitanju spaja osobine psa, mačke i majmuna?

Izgled

Idealan izbor za vas je mačka pasmine sfinks ( sphynx) prepoznatljiva po svom izgledu - snažnom tijelu srednje dužine na kojem nema dlake, barem ne onakve kakve ste naviknuli vidjeti kod običnih domaćih mačaka.

Naime, tijelo sfinks ( sphynx) mačaka prekriveno je 'paperjem' odnosno pahuljastim dlačicama.

Karakter
Osim po izgledu ove mačke izdvajaju se i karakterom jer riječ je o vragolastom ljubimcu uvijek spremnom za akciju.

U stručnoj literaturi često ih se opisuje kao mačke u čijem tijelu se skriva karakter psa i majmuna. Zašto? Riječ je o znatiželjnim mačkama koje kako piše sfdh.hr uvijek žele sve vidjeti i sve znati.



Nemoguće im je reći ne. Smiješne su i vesele te ih zabavlja najmanja sitnica. Ako ih ignorirate sfinks ( sphynx) mačke donosit će vam svoje igračke ili na bilo koji drugi način traži vašu pažnju.

Vrlo su osjećajne te. Neumorne u predenju i traženju maženja, stalno će željeti bit uz vas.

Održavanje
Samoću teško podnose, a osim napuštanja osjetljive su na visoke odnosne niske temperature zbog čega se moraju držati u zatvorenom, bez mogućnosti odlazaka u samostalne šetnje.

Kad je održavanje u pitanju sfdh.hr navodi kako je koža sfinksa slična ljudskoj. Iako “pocrni” treba izbjegavati izlaganje direktnom suncu.

S obzirom na to dase znoji sfinks mora bit čišćen koliko god je to potrebno i to vlažnim salvetama za bebe. Također s vremena na vrijeme mačku je potrebno okupati.

Uši izlučuju puno cerumena. Dovoljno je (ali ne prečesto) pažljivo ih očistiti štapićem za uši namočenim mlijekom za njegu ili nekom blagom rastopinom.

Oči se povremeno operu uz pomoć pamučnog diska za skidanje šminke namočenog u neku otopinu za oči.

Nokti se mažu brzo i zato ih treba redovito čistiti i podrezivati im vrhove. Posjete veterinaru su neophodne jednom godišnje.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Abesinska mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Ragdoll mačka

Pročitajte više