SIBIRSKA MAČKA Pomalo divlji izgled skriva "pseći" karakter

Foto: 123rf.com

SIBIRSKA mačka, prepoznatljiva po snažnom tijelu srednje veličine, koje je prekriveno poludugom gustom dlakom te snažnom vratu i širokim prsima jedna je od 10 pasmina mačaka koje se kao ljubimci preporučuju osobama alergičnima na mačju dlaku.

Kad već spominjemo dlaku spomenimo da se sibirska mačka javlja u nekoliko boja. Priznate su: bijela, crna, plava, crvena, krem, srebrena, zlatna; boja kornjačevine; boja dima; s uzrokom i kombinacije s bijelim. Dlaku je potrebno češljati minimalno jedan put tjedno.

Iako se u ruskim bajkama i dječjim knjigama kao "ruski ponos" spominju već stoljećima, o porijeklu sibirskih mačaka se malo toga zna, osim da je riječ o rijetkoj pasmini, međunarodno priznatoj tek u drugoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća.



Pretpostavlja se da bi preci sibirske mačke mogli biti križanci između domaće mačke iz Sibira i divlje ukrajinske mačke.

Na prvu, sibirske mačke zbog svog izgleda, nekima bi se mogle učiniti divljima, sve dok ne upoznaju njihov karakter koji mnogi poznavatelji pasmine uspoređuju sa psećim.

Pišući o njihovom karakteru cattime.com navodi da je za razliku od hladnog Sibira odakle potječu njihovo srce izuzetno toplo. One vole ljude i obožavaju biti u njihovoj blizini, bez obzira na to što radili.

Ne vole biti same, a koliko ste im nedostajali pokazat će vam srdačnim doćecima nakon što se, nakon posla/škole vratite kuće.

Neke mačke znaju biti rezervirane prema strancima, djeci i/ili drugim vrstama ljubimaca. Kod sibirskih mačaka to nije slučaj.

Osim što su društvene, pune ljubavi i pažnje one su također dosta aktivne i razigrane. Poput većine mačaka vole se penjati, ali i poput većine pasa vole donositi loptice i druge stvari koje im bacite, a neka vas ne iznenadi ako ih primijetite da se igraju s vodom koju neke od njih obožavaju.

Patite od alergija, a kao ljubimca želite sibirsku mačku? OVO obavezno morate znati!

Također, pročitajte zanimljivosti i o ostalim pasminama mačaka:

Ruska plava mačka

Egzota

Selkirk rex mačka

Devon rex

Maine coon

Bombajska mačka

Savannah mačka

Egipatska mau mačka

Tiffany mačka

Nebelung mačka

Abesinska mačka

Ruska plava mačka

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

Perzijska mačka

Pixie bob mačka

Pročitajte više