Sijamska mačka - mačka koja traži pažnju

Foto: Twitter


SIJAMSKA mačka je vrlo stara pasmina, prepoznatljiva po kratkoj svijetloj jednobojnog dlaci s tamnijim obilježjima na ušima i repu. Sve to istaknuto je još i prodornim plavim očima. Sijamski su mačići u trenutku koćenja potpuno bijeli, a kasnije dobivaju oznake i boju. One su najbučnije, najrazigranije, najtemperamentnije, najinteligentnije i najzahtjevnije mačke pa ako želite ovu mačku, razmislite još jednom.


Jako se vežu uz vlasnika i žele sudjelovati u svim njegovim aktivnostima uključujući i šetnju. Često ih možete uhvatiti i kako ''pričaju'' s vlasnikom proizvodeći čudne zvukove. Sijamska mačka voli ljude svih generacija, ali pripazite da joj poklanjate dovoljno pažnje jer voli biti u centru. Ako dugo izbivate iz kuće, budite spremni nabaviti još jednu mačku ili psa kako joj ne bi bilo dosadno.

Njega krzna je izuzetno jednostavna jer nemaju dugo krzno niti poddlaku. Često kupanje im nije potrebno niti previše vole vodu. Nokte redovito sijecite kako ne bi došlo do ozljeda, jednom u deset dana. Ako je pravilno hranite i vodite računa o njenom zdravlju, dlaka će joj biti izuzetno sjajna. Uglavnom imaju dug životni vijek, mogu živjeti čak do 20 godina.


 

Pročitajte više