Što je serval?

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Shutterstock

JUČER je u Gorskom kotaru uhvaćen serval koji je danima lutao uokolo i zabrinjavao mještane. Kakva je to uopće životinja?

Servali su elegantne i tajanstvene divlje mačke koje naseljavaju afričke savane, šumske oblasti i močvarna područja. Ovi nevjerojatni predstavnici divljeg svijeta privlače pažnju svojim jedinstvenim izgledom, posebnim ponašanjem i prilagodljivim načinom života.

 

Izgled i karakteristike servala

Servali su srednje velike mačke koje se razlikuju od svojih rođaka, poput lavova i leoparda. Njihova karakteristična obilježja uključuju duge noge s crnim točkicama i velike uši koje služe za izuzetno precizno slušanje. Njihovo krzno je točkasto, zbog čega ih mnogi miješaju s leopardima.

Prilagodljivost i rasprostranjenost

Servali su prilagodljive mačke koje naseljavaju različite vrste staništa, uključujući travnate savane, šume, močvare i gusto obrasle oblasti. Njihova rasprostranjenost proteže se preko većeg dijela subsaharske Afrike, od zapadnog do istočnog dijela kontinenta. Ovisno o staništu, servali se mogu prilagoditi okolini i prehrambenim navikama.

Lovci izvanrednih vještina

Servali su iznimno vješti lovci. Duge noge omogućuju im brzo trčanje i skakanje kako bi lovili plijen, poput ptica, glodavaca i čak manjih antilopa. Njihova sposobnost preciznog slušanja omogućuje im da čuju korake plijena čak i pod gustim raslinjem, što im daje prednost pri lovu.

Noćni lovci

Iako su aktivni i tijekom dana, servali su uglavnom noćni lovci. Njihov odličan noćni vid pomaže im u lovu u sumraku i tijekom noći. Tijekom dana, često odmaraju u skloništima koja su sami izgradili ili u napuštenim gnijezdima drugih životinja.

Zaštita i očuvanje

Iako servali nisu ugrožena vrsta, suočavaju se s prijetnjama kao što su gubitak staništa zbog širenja ljudske aktivnosti i trgovine divljim životinjama. U nekim dijelovima Afrike, lov na servale još uvijek predstavlja prijetnju populacijama. Stoga je važno promicati očuvanje njihovih staništa i educirati ljude o važnosti očuvanja divljih mačaka.

Pročitajte više