Što kada vam psu prekomjerno opada dlaka?

Foto: Shutterstock

Ispadanje dlaka kod pasa može biti izazov za mnoge vlasnike. No, postoji niz koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili ili spriječili ovaj problem te održali krzneni kaput vašeg ljubimca zdravim i sjajnim.

Jedan od ključnih faktora za sprječavanje ispadanja dlaka kod pasa je redovita njega. Redovito četkanje krzna vašeg psa pomaže u uklanjanju mrtvih dlaka i sprečavanju stvaranja čvorova. Ovisno o tipu dlake vašeg psa, odaberite odgovarajuću četku ili češalj. Kratka dlaka zahtijeva drugačiji pristup od duge dlake, stoga se posavjetujte s veterinarom ili groomerom ako niste sigurni koja je najbolja metoda za vašeg psa.

Pravilna prehrana također igra važnu ulogu u zdravlju dlake. Hrana bogata esencijalnim nutrijentima poput omega-3 masnih kiselina, vitamina A, E i biotina pomaže održati dlaku vašeg psa jakom i sjajnom. Razmislite o prelasku na visokokvalitetnu hranu koja je formulirana kako bi podržala zdravlje kože i dlake.

Redoviti posjeti veterinaru

Važno je osigurati da vaš pas dobiva dovoljno vode kako bi se spriječilo dehidraciju koja može utjecati na zdravlje dlake. Redovito čišćenje i održavanje higijene kože i dlake također su ključni. Kupanje psa šamponom formuliranim posebno za pse, u skladu s preporukama veterinara, pomaže u održavanju čistoće dlake i kože, sprječavajući tako nastanak infekcija i iritacija koje mogu uzrokovati gubitak dlake.

Osim toga, izbjegavajte potencijalne alergene i iritante koji mogu utjecati na zdravlje kože vašeg psa. Često se alergije na hranu ili okoliš manifestiraju kao problemi s kožom i dlakom kod pasa. Ako primijetite znakove iritacije ili alergijske reakcije, posavjetujte se s veterinarom kako biste identificirali potencijalne uzročnike i razvili plan upravljanja.

Na kraju, redoviti posjeti veterinaru mogu pomoći u otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema koji mogu utjecati na zdravlje dlake vašeg psa. Rani znakovi bolesti poput problema s štitnjačom ili hormonalnih poremećaja mogu se manifestirati kroz promjene u kvaliteti dlake. Redoviti pregledi omogućuju rano otkrivanje i liječenje, što može spriječiti daljnje probleme s dlakom.

Uz ove savjete i trikove, možete pomoći održati dlaku vašeg psa zdravom, sjajnom i smanjiti problem ispadanja dlaka. Redovita njega, pravilna prehrana i briga o zdravlju kože i dlake ključni su za sretnog i zdravog psa s prekrasnim krznenim kaputom.

Pročitajte više