Što nasilje nad životinjama govori o nama?

123rf.com

NASILJE nad životinjama je prisutno svuda oko nas, no ponekad zažmirimo ili okrenemo glavu. I dalje traje projekt kastracije pasa iz međimurskih romskih naselja te je sklonište Azil Čakovec na rubu snaga.

Trenutno imaju u skloništu preko 700 pasa što ih čini skloništem s najvećim brojem životinja na skrbi. Neki od tih pasa su preuzeti u prilično lošem stanju, vidno zanemareni i zlostavljani.

No, činjenica je da se zlostavljanje životinja ne događa samo u romskim naseljima i Međimurju, nego svuda oko nas. Spisateljica Rujana Jeger je ponukana raznim objavama i osobnim iskustvom napisala više o toj temi.

Naime, njenoj prijateljici su ukrali slijepog psa iz dvorišta i ubili ga, a to je samo jedna od ružnih priča na koje ljudi okreću glavu. 

Zlostavljanje životinja

Zlostavljanje životinja i međuljudsko nasilje imaju mnoge zajedničke karakteristike - žrtve su živa bića koja osjećaju bol i patnju koju jasno pokazuju stoga je ne samo moguće, već i potrebno s njima suosjećati, a da ne pričamo da mogu i umrijeti od nanesenih ozljeda. Zašto je to bitno? 

Pa zato što su u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji organizacije za zaštitu djece proizašle upravo iz organizacija za zaštitu životinja, što zapravo ukazuje da su isti oni koji su zlostavljali životinje također zlostavljali i djecu, odnosno da su djeca koja su zlostavljala životinje, vidjet ćemo - i sama u većini slučajeva bila žrtve.

Postoji naravno i povezanost mučenja životinja i drugih oblika poremećaja u ponašanju, osobito agresije, kod djece i mladih. Pa tako postoji veza između mučenja životinja u djetinjstvu te stavova o prihvaćanju međuljudskog nasilja kao što je fizičko kažnjavanje djece i nasilje nad ženama.

Naime, mučenje životinja u djetinjstvu često upozorava na teškoće u odrastanju tog djeteta ili narušene odnose u djetetovoj okolini, to jest upravo obitelji.

Što kažu kliničke studije

Kliničke studije mladih s poremećajima u ponašanju i istraživanja koja se bave počiniteljima kaznenih djela s elementima nasilja potvrđuju povezanost između mučenja životinja u djetinjstvu i međuljudskog nasilja, kako u djetinjstvu, tako i u kasnijem životu.

Zatim, istraživanja o povezanosti nasilja nad ljudima i životinjama najčešće povezuju nasilničko ponašanje s poremećajima u ponašanju i nerazvijenim socijalnim vještinama kao što su vještine suosjećanja, primjerenog iskazivanja emocija ili kontrole ljutnje te odrastanjem u okruženju koje podržava nasilje, napisala je Rujana na svojoj stranici Pasji život.

 "Vidjeli smo da se empatija uči, a kada okolina tolerira, podržava ili čak potiče nasilno dječje ponašanje prema životinjama i ne uči dijete drugačijem ponašanju, djetetu nasilje prema životinjama može postati uobičajeni obrazac ponašanja. No tko empatiju nema, ne može je niti prenijeti drugome", napisala je Rujana

Nažalost, nasilje je prisutno i ono što je bitno prepoznati ga i djelovati. Više informacija i kako je priča završila, možete saznati na stranici Pasji Život

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više