Što zapravo znači kad pas maše repom? Razlog nije uvijek isti

Ilustracija: 123rf

KADA pas maše repom, obično svi pomisle kako na taj način daje do znanja da je sretan i razigran, no u mnogo slučajeva razlog je sasvim drugačiji.

Pas koristi svoj rep za komuniciranje, ali to ne znači da nam baš uvijek želi poručiti da ga dođemo maziti, piše Live Science. Postoji nekoliko položaja u kojima se rep može nalaziti, a položaj repa obično nam govori o emocionalnom stanju ljubimca.

Kada je pas opušten, rep će mu biti u  takozvanom "prirodnom" položaju, koji se razlikuje od pasmine do pasmine. Repovi većine pasa vise u blizini skočnog zgloba ili potpetica, ali mopsi imaju repove koji se uvijaju prema gore, a hrtovima pada točno između nogu.

Ako je pas nervozan ili pokoran, držat će rep niže od svog prirodnog položaja. Ako se boji, zavući će rep pod tijelo. Rep koji se drži više od normalnog može ukazivati ​​na to da je pas nečim uzbuđen, dok okomiti rep ukazuje na agresiju. Rep ispružen ravno znači da je pas znatiželjan zbog nečega.

Mahanje repom odražava pseće uzbuđenje, a snažnije mahanje odnosi se na veće uzbuđenje. 2007. godine istraživači su otkrili da način na koji pas maše repom također daje naznake o tome što osjeća. Konkretno, mahanje repom udesno ukazuje na pozitivne emocije, a mahanje repom ulijevo ukazuje na negativne emocije. Ova pojava povezana je s činjenicom da lijeva hemisfera mozga kontrolira desnu stranu tijela i obrnuto.

Zanimljivo je da je istraživanje iz 2013. pokazalo da psi razumiju mahanje repom drugih pasa - pas koji repom maše u desnu stranu čini im se prijateljski raspoložen, dok ih mahanje repom u lijevu stranu može odbiti i prestrašiti.

Pročitajte više