Taman ste poželjeli dati psu pusu, kad ono nepodnošljivi smrad

SMRDI li vašem psu iz usta toliko da mu poželite dati mentol bombon, vodicu za ispiranje usta, žvakaće za svjež dah? 

Niste jedini. Prema nekim istraživanjima, 80 % vlasnika zapostavlja higijenu zuba i usne šupljine svojeg ljubimca. Ishod toga je, naravno, nepodnošljiv zadah. Stručni naziv pojave neugodnog zadaha je "halitoza", što je zapravo posljedica bakterijskih nakupina na jeziku, upaljenog zubnog mesa, pokvarenih zubi ili nekih bolesti kao što su dijabetes, bolesti probavnog sustava i bolesti bronha.

Prva stvar koju trebamo provjeriti jest u kakvom su stanju ljubimčevi zubi. Najčešće problem sa zubima možemo prepoznati po žućkastim naslagama, krvarenju zubnog mesa i teškom žvakanju, a ponekad kada ih jako bole zubi, odbijaju hranu.

Zubni kamenac najčešće pogađa očnjake i sjekutiće, a potom kutnjake. Vlasnici često prvo zamjećuju loš zadah iz usta psa i to smatraju normalnim jer “to je ipak pas”. Međutim, loš zadah iz usta znači da ljubimac nema više samo problema sa zubnim kamencem nego da se počela stvarati i upala.

Neki dehidrati i poslastice za pse mogu izazvati karijes, kamenac, plak, upalu desni, gingivitis. Psi ponekad mogu i naslijediti probleme sa zubima pa je moguće da pas ima parodontozu. Bakterije u njihovim ustima stvaraju naslage i karijese koji vode do upale desni i parodontoze. 

Problemi sa zubima mogu biti vrlo bolni za psa i na kraju uzrokovati njihov gubitak te čak i oštećenje bubrega i srca. Higijenu zubi treba održavati redovito, a da biste bili uspješni u tome, najbolje je početi s pranjem od šteneće dobi kako biste razvili naviku. 

Postoje čak i igračke koje su specijalno napravljene kako bi psu koji ih žvače dodatno čistile zube.

Ako su zubi u redu, svakako trebate posjetiti veterinara i napraviti kompletan sistematski pregled kako bi se točno utvrdio razlog lošeg zadaha.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više