Tražite malog, ali živahnog psa za stan? Razmislite o bostonskom terijeru

Foto: www.123rf.com

TRAŽITE malog, ali živahnog psa? Želite da se vaš ljubimac ne linja i da je općenito lagan za održavanje? Pozivamo vas da razmislite o bostonskom terijeru.


Pasmina je to nastala u 19. stoljeću i to križanjem engleskog buldoga i sada već izumrlog bijelog terijera. U početku su težili dvadesetak kilograma, ali usavršavanjem pasmine uzgajivači su stvorili manje pse čija se težina kreće od 4,5 do 11,5 kilograma.

Kao što možete vidjeti na fotografijama riječ je o psu prepoznatljivom po kompaktnoj mišičavoj građi tijela koje je prekriveno kratkom dlakom koja nije teška za održavanje.

Poznati su kao psi koji se malo linjaju što u pravilu znači kako ih je potrebno jednom tjedno dobro iščetkati kako bi uklonili mrtve dlake.



Nemaju tipičan pseći miris koji nekim ljudima smeta pa ih nije potrebno često kupati. Više od većine drugih pasmina osjetljivi su na nagle promjene temperatura, pogotovo ljeti.

Po pitanju temperamenta od svih terijera (osim eventualno "jorkija") bostonski je vjerojatno najmanje terijerski tip psa. Jako se vežu uz ljude, a od primjerice natjeravanja svega što se kreće više se vole maziti i sjediti u krilu.

To ne znači da ne vole trčati za lopticama i/ili se igrati s drugim psima. Naprotiv, kako smo u naslovu naglasili riječ je o živahnom psu, ali s obzirom na njihovu veličinu potrebe za kretanjem zadovoljit će klasičnim šetnjama.

Pročitajte u čemu vlasnici bostonskih terijera i ostalih malih pasa najčešće griješe

Budući da je više glava pametnije od jedne pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s bostonskim terijerima.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Bigl

Škotski ovčar

Cavalier King Charles španijel

Mađarski puli

Pročitajte više