Tražite psa za stan? S ovom pasminom nećete pogriješiti

123rf.com

ZNATE li kako se zove najpoznatiji bigl na svijetu? Snoopy! Naravno, u stripu je riječ o imaginarnom psu, ali upravo zahvaljujući Snoopyjevim avanturama, biglovi su česti kućni ljubimci širom svijeta.

Izvorno pasmina bigl dolazi iz Velike Britanije, gdje ih se koristilo kao lovačke pse za praćenje traga zečeva, fazana, prepelica i ostale sitne divljači.

Danas ih se, uz pse za lov, koristi kao klasične kućne ljubimce. Budući da imaju kratku dlaku koja se linja manje nego kod drugih pasa, preporučuju se vlasnicima koji traže psa za stan.

Uz ranu socijalizaciju i pravilan odgoj, biglovi će biti savršeni prijatelji s ljudima i životinjama.

Riječ je o psima koji su puni energije, a na vlasnicima je da pronađu način da je njihov ljubimac potroši.

Kao potencijalni vlasnik trebate znati da je riječ o društvenim psima koji vole lajati. To ćete posebno osjetiti ako ostavljate svog psa samog kod kuće jer u takvim situacijama često laju i zavijaju.

Razmišljate li o biglu kao ljubimcu, nikad ne smijete zaboraviti izvornu namjenu biglova - lovački pas za slijeđenje traga.

Zašto? Stručnjaci ih opisuju kao inteligentne, ali tvrdoglave pse, uvijek spremne na nepodopštine.

Dodamo li tome da je bigl pas s izrazito razvijenim njuhom, spreman njemu zanimljiv trag pratiti kilometrima, netko tko nije spreman posvetiti se odgoju psa s biglom bi mogao imati problema.

Primjerice, ako osjeti kujicu koja je udaljena i nekoliko kilometara ili odluči potrčati za mačkom, bigl će učiniti sve kako bi slijedio trag.

Osim za traganje za pripadnicama nježnijeg spola, biglovi njuh koriste za traženje hrane, ali i ostalih njima mirisnih predmeta.

U praksi to znači da će vaš ljubimac tijekom šetnje skupljati sve i svašta, što ozbiljno može ugroziti njegovo zdravlje.

Sve navedeno čeka uglavnom popustljive i nedosljedne vlasnike koji zanemare psa. Kao ljubimac bigl se preporučuje aktivnijim vlasnicima koji su strpljivi i spremni raditi sa svojim psom. Idealni su za obitelji koje često borave u prirodi i/ili sportaše rekreativce.

Pročitajte više