Tridesetak invazivnih kornjača udomljeno je u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Foto: Press

Tridesetak invazivnih stranih crvenouhih kornjača, koje ugrožavaju domaću barsku kornjaču, uhvaćeno je na području Zagrebačke županije i udomljeno u Zoološkom vrtu gdje će nastaviti život u kontroliranim uvjetima, izvijestila je u utorak javna ustanova Zeleni prsten.

Invazivne, crvenouhe kornjače koje su se posljednjih godina nastanile na zagrebačkom području veće su, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje našim zavičajnim barskim kornjačama. Smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu te prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella. 

"Kako bismo zaštitili autohtonu vrstu, kroz projekt Spas za barske - stop za invazivne kornjače drugu godinu za redom izlovljavamo invazivne kornjače kojima nije mjesto u našim jezerima pomoću sunčališta i vrša", istaknula je ravnateljica Zelenog prstena Tatjana Masten Milek, dodajući da je vrijednost projekta 265 tisuća eura, a financira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najmanja i najlakša crvenouha kornjača teška je svega 15 grama

Hvatanje kornjača pomoću sunčališta je neinvazivna metoda i ne ozljeđuje kornjače. U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, a kornjače mogu slobodno plivati. Vrše se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci. Dio vrše se uvijek nalazi iznad vode kako bi kornjače koje uđu u vršu mogle disati. 

Crvenouhe kornjače bit će premještene u Prvo maksimirsko jezero.

"To je jezero u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu - unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture uređeno na način da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, no da ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu", kazao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Radi se o 15 mužjaka i 18 ženki. Najmanja i najlakša crvenouha kornjača teška je svega 15 grama, a najteža čak 2.56 kilograma.

Najmanja kornjača je dužine oklopa svega 9.7 centimetara, a najveća čak 24.6 centimetara, stoji u priopćenju Zelenog prstena koji se bavi upravljanjem zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije.

Pročitajte više