Upoznajte prekrasne afganistanske hrtove

Foto:123.rf.com

AFGANISTANSKI hrt je vrlo cijenjena pasmina poznata po specifičnom, vitkom izgledu, odanosti i inteligenciji. Imaju dugu svilenkastu dlaku i otmjeno držanje. Teško je ne zaljubiti se u tu elegantnu pasminu. Afganistanski hrt, kako su pokazala genetska testiranja, potomak je prvih pasa koji su nastali od vukova. Današnja pasmina potječe od pasa koji su 1920. dovedeni u Veliku Britaniju iz Afganistana gdje su služili kao lovački psi i čuvari.

Stoljećima je korišten u lovu na jelene i divlje svinje koje je stizao i bez zaustavljanja obarao. Iako nema ništa povremenog izležavanja, afganistanski hrt još uvijek najviše voli trčati. To je karakteristika goniča i tu nema pomoći. Hrt je stvarno sretan samo ako može biti svakodnevno aktivan. Ako se ne istrčavaju dovoljno, mogu biti destruktivni.

Vrlo su inteligentni, ali i pomalo neovisni pa su nerijetko neposlušni i teški za dresirati. Nerijetko se uopće ne odazivaju kada ih zovete, ali će opet bez problema otvoriti ladice ili ormariće kada im nešto iz njih treba. S obzirom na visinu, hrt će svog vlasnika natjerati da itekako pazi koju je hranu ostavio gdje. Hrtovi s lakoćom mogu doseći većinu mjesta na kojima ljudi ostavljaju hranu pa njihovi vlasnici vrlo brzo usvoje pospremanje jestivih stvari na sigurno te držanje kante za smeće na mjestu do kojeg psi ne mogu.

Afganistanski hrtovi po ponašanju ponekad podsjećaju na mačke – većinu vremena ne pokazuju svoje osjećaje. Iako su često vrlo nježni s djecom, nisu pretjerano zaigrani. S obzirom na njihovu dugu svilenkastu dlaku, zahtijevaju dosta češljanja, najmanje 2 puta tjedno tako da bi bilo najbolje da ga odmalena učite na četku. Uz sve vrline i mane, oni će vam uvijek pokazati vjernost i privrženost. Ako smatrate da imate dovoljno vremena da budete aktivan vlasnik, a opet volite i malo svojeglave pse, afganistanski hrt je idealan pas za vas.

 

Pročitajte više