Upoznajte prekrasne i umiljate kartuzijske mačke

123rf.com

KARTUZIJSKA mačka (Chatreux) rijetka je i stara pasmina mačaka. Nagađa se kako je porijeklom iz Sirije te je u Francusku donesena tijekom križarskih ratova.

Velika je i mišićava, može se reći i debeljuškasta, poznata po plavosivom krznu, s velikim jantarnim očima. Usprkos snažnoj građi elegantna je i graciozna kao i sve mace.

Zbog izraženih obraza lice joj ostavlja dojam smiješka. Ističe se i snažnim šapama i vrlo dobrim refleksima, što joj pridaje epitet odličnog lovca.

No prije svega, ova pasmina je pasmina za sobu. Voli tišinu, mirna je i nije bučna te se uvijek drži po strani. Inteligentna je i navodno ih se može naučiti paliti i gasiti određene tehnološke stvarčice poput televizora i radija. 

Ova pasmina osim mačjih ima i pseće odlike. Odana je i privržena vlasniku. Nepoznate ljude ne preferira pa će se radije maknuti po strani.

Otporna je na bolesti te gotovo da i nema zdravstvenih problema. Pripremite se na to da ima dobar apetit pa bi trebalo pripaziti na kilograme. Iako je kratkodlaka, ima gustu poddlaku pa su njega i češljanje krzna obavezni. U prosjeku žive oko 12 godina.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više