UPOZORENJE Uočite li ove simptome psa odvedite veterinaru!

Foto: 123rf.com

 IAKO su uz čovjeka već tisućama godina psi su do danas zadržali mnoge nagone, koji su im nekada pomagali da opstanu.

Budući da slabiji u divljini uvijek lošije prolaze, pokazivanje slabosti baš i nije bilo poželjno, tako da je jedan od tih nagona svakako i skrivanje bolesti.

Kako bi vlasnicima olakšao u otkrivanju potencijalnih bolesti svojih ljubimaca portal wzzm13.com navodi najčešće znakove upozorenja, koji ukazuju da je vaš ljubimac možda bolestan te da je vrijeme za posjet veterinaru.

Promjene u prehrambenim navikama

Nije neobično da psa preskoči jedan obrok, ali ako pas uporno izbjegava obroke i to postane pravilo (a ne iznimka) to je obično znak da nešto nije u redu.

Ista stvar je i s pijenjem! Ako pas pije više ili manje, nego što je pio prije nego je došlo do promjene, također je znak da nešto možda nije u redu.

Kvaliteta dlake

Kvalitetna pseća dlaka trebala bi biti gusta i sjajna! Naravno, gustoća se razlikuje od pasmine do pasmine, ali ako primijetite da je na dlaci/krznu vašeg psa došlo do promjena, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu.

U većini slučajeva osim u opadanju kvalitete dlake, da nešto nije u redu pas će vam signalizirati učestalim češkanjem/grizenjem. Tada postoji velika vjerojatnost da pas ima problema s buhama ili alergijama.

Letargija/nezainteresiranost

Većina pasa ima ono nešto što ga veseli! Nekima je to trčanje za lopticama, nekima duge šetnje, a neki guštaju u igri s drugim psima.

Ako pas iznenada promjeni ponašanje i nezainteresiran je za aktivnosti koje ga inače vesele, vjerojatno ga nešto muči, pogotovo ako takvo ponašanje traje duže od dva dana.

Povraćanje

Svi psi ponekad povraćaju i povraćanje ne mora automatski značiti da je riječ o teškoj bolesti, međutim ako je učestalo i nikako se ne zaustavlja stručnjaci savjetuju da kontaktirate veterinara, kako bi u startu eliminirao potencijalno opasne uzroke povraćanja. Npr. trovanje!

Problemi sa stolicom

Ista stvar je sa stolicom! U pravilu ona bi trebala biti vlažna i čvrsta. Ako je stolica suha, rijetka, ponekad čak i krvava vrijeme je za konzultacije s veterinarom, kako bi eliminirao potencijalno opasne uzroke.

Ukratko, svim navedenim znakovima zajedničko je da se javljaju iznenada i psi kod kojih se javljaju "preko noći" počinju se ponašati bitno drugačije, nego inače.

Ako takva stanja potraju duže od dan/dva svakako je vrijeme za posjet veterinaru. Jer, kao i kod nas ljudi, bolje je spriječiti nego liječiti!

Pročitajte više