UZNEMIRUJUĆI VIDEO Cijela Hrvatska u strahu je za svoje ljubimce - Trovači haraju Zagrebom, Osijekom, Zadrom i Makarskom

Screenshot: Facebook

PROŠLOG smo mjeseca bili svjedoci brojnih trovanja u Zagrebu, a ovaj se mjesec taj strah proširio i na druge dijelove naše države. Vlasnici pasa u Osijeku od ponedjeljka izbjegavaju šetnje ljubimaca i ostaju u svojim domovima jer su u strahu od trovača koji su na više lokacija postavili otrov za životinje. Osječke veterinarske ambulante prepune su, a veterinari naporno rade kako bi spasili živote otrovanih ljubimaca. Situacija nije ništa bolja ni u metropoli. U Zagrebu su trovanja uočena još prošlog mjeseca i to na više lokacija.

Više o tome govorila je Monika Berberović, koja na svom Facebook profilu otvoreno govori o lokacijama i slučajevima trovanja. "Rudeš, Maksimir, Novi Zagreb i Savski nasip lokacije su za koje sa sigurnošću mogu reći da su opasne za ljubimce", izjavila je Monika. Dobili smo informaciju veterinara s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je samo u svojoj noćnoj smjeni imao dva trovanja, a nadodao je kako, osim namjernih trovanja, ljubimci mogu biti otrovani pužomorom (koji je namijenjen za suzbijanje svih vrsta puževa golaća i drugih štetnih vrsta puževa u povrću, jagodama, ratarskim usjevima, voćnjacima, vinogradima te rasadnicima) te raznim gnojivima od čijeg sastava psi i mace mogu umrijeti ako ga udahnu ili pojedu.

Panika se nastavlja i u južnijim dijelovima hrvatske. Udruga Šapama od srca iz Makarske na svom je FB profilu pozvala ugostitelje i građane kojima smetaju mace na razgovor. Naglasili su kako se sve može riješiti mirnim putem i bez da itko strada. Na profilu su podijelili i uznemirujuću snimku otrovane mace koja je, nažalost, uginula. Trovači su se pojavili i u Zadru. Otrov je viđen na Stanovima, oko Molatske ulice i nogometnoga stadiona, u kampu Borik, blizu trgovačkoga centra Supernova te na području Bokanjca, gdje je već nastradalo nekoliko mačaka. Što činiti kada dođe do ovoga, pitaju se brojni vlasnici ljubimaca.

Prije svega, nazvati policiju jer novi Zakon o dobrobiti životinja nalaže da onaj tko naudi ili usmrti životinju treba biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine, a onaj tko ovakvo kazneno djelo počini iz koristoljublja može biti osuđen na dvije godine zatvora. Ako primijetite neke od simptoma, moguće je da je vaš ljubimac otrovan i hitno ga vodite veterinaru; grčevi, drhtanje, kočenje mišića, gubitak svijesti, bolovi, povraćanje, proljev. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više