Vaš pas voli gledati televiziju - evo što mu je zanimljivo

 Foto: 123rf.com

 

AKO ste vlasnik psa, sigurno ste nekad primjetili da se znatiželjno zagledao u ekran. Znanstvenici sa sveučilišta u Lancashiresu otkrili su da psi zaista percipiraju određene slike i snimke na ekranu.

Način na koji oni vide, dosta je različit od ljudskog. Psi će često prići bliže ekranu, ne zato da bolje vide nego jer su jako interaktivni gledatelji. Također, imaju dikromatski vid, što znači da posjeduju samo dva receptora za boje te vide u samo ta dva svjetlosna spektra - plavi i žuti. Zato je očito zašto pseći kanal, DogTV, primarno koristi te dvije boje.

Znanstvenici su svjesni da psi gledaju u ekran i preferiraju određene sadržaje, ali ipak ne znaju sviđa li im se ono što vide. Isto tako, preferencija sadržaja ovisi od psa do psa baš kao i kod ljudi.  No, za razliku od ljudi, psi imaju vrlo kratke interakcije s medijima. Najčešće svega par sekundi pogledaju u ekran, ali se ne usredotočuju na to što gledaju. Istraživanja pokazuju da iako postoje programi dizajnirani posebno za naše ljubimce, oni će ipak većinu vremena provesti ne gledajući ni u što.

Tehnologija je napredovala i ima potencijal pružiti zabavu ljubimcima koji su često sami kod kuće u vidu kratkih snimaka drugih pasa u različitim interakcijama i specifičnim bojama. Što vi kažete, hoće li im to poboljšati kvalitetu života?

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više