Veterinar dijeli znakove separacijske anksioznosti kod pasa

Foto: Pexels

Izazov s kojim se mnogi vlasnici suočavaju je separacijska anksioznost ljubimaca. Ovo se stanje može pojaviti kod bilo koje pasmine i u bilo kojoj dobi. Srećom, postoji nešto što možemo učiniti kako bi se naši ljubimci osjećali ugodnije. Veterinar Adam Christman podijelio je nekoliko savjeta.

Christman objašnjava da se ovo stanje može pojaviti na mnogo načina. Jedan uobičajeni znak je pretjerano lajanje ili zavijanje. Drugi je destruktivno ponašanje, kao što je trganje igračaka ili jastuka. Uznemireni psi također mogu obavljati nuždu u kući dok vlasnika nema kod kuće. Pretjerano slinjenje i dahtanje također mogu biti pokazatelji da se osjećaju nelagodno.

@dr.adamchristman52 Do You Have a Dog or Know a Dog With Separation Anxiety? Here’s what you need to know! #separationanxiety #doghealth #dogbehavior #vettok #dachshundsoftiktok #dogstok #dogparents #dogsontiktok ♬ Love - Revember

Psi primjećuju suptilne znakove poput zveckanja ključeva što im govori da vlasnici odlaze. Christman predlaže da osiguramo da se naši psi puno igraju prije nego što izađemo iz kuće. Uz to, savjetuje i da svoje pse odvedemo veterinaru na pregled.

Podijelio je priču o labradoru koji pati od separacijske anksioznosti. Iako njegov fizički pregled nije bio neobičan, rezultati nalaza krvi pokazali su pozitivnu reakciju na lajmsku bolest. Nakon liječenja te bakterijske infekcije, njegova je tjeskoba nestala.

Kako pomoći psu koji pati od separacijske anksioznosti?

Ako smo svog psa pregledali zbog osnovnih bolesti i on je dobio potvrdu da je zdrav, postoje načini da ga zaokupimo i zabavimo kada nismo kod kuće. Veterinar predlaže da nabavimo nešto poput Konga, šuplje igračke izrađene od gume, i napunimo je nečim što naši ljubimci vole jesti.

Dok oni uživaju u ovoj poslastici, mi možemo ležerno ustati i otići te se vratiti nekoliko minuta kasnije, kao da se ništa nije dogodilo. To im može pomoći da naš odlazak povežu s pozitivnim iskustvom.

Pročitajte više