VIDEO Neobične životinje: Ugrize li vas ovaj mrav crno vam se piše!

 Foto: 123rf.com

ZBOG boli koja se može usporediti s boli koju čovjek osjeća kad ga pogodi metak mrave znanstvenog naziva Paraponera clavata nazivaju još metak mravima.

Otrov poneratoxin koji prilikom "ugriza"  ispuštaju na žrtve djeluje paralizirajuće, uzrokujući prvo nepodnošljivo peckanje, nakon čega dolazi do grčenja mišića.

Njihove žrtve najčešće su ljudi koji pomoću njih testiraju granice izdržljivosti boli. Primjerice, brazilsko pleme koristi ih pak prilikom obreda inicijacije.



Kako bi dokazali da više nisu djeca, već muškarci spremni postati ratnici, mladići 10 minuta moraju primati njihove "ugrize", nakon čega trpe užasne bolove.

Budući da čovjek posljedice osjeća i 24 sata nakon što je do njega došlo nazivaju ih i "24-satnim mravima".

Bioweb.uwlax.edu navodi kako je riječ je o otrovnim crvenkasto-crnim/smeđim insektima koji narastu do veličine od 30-ak milimetara.

Žive na vlažnim terenima južnoameričkih prašuma, u kolonijama od nekoliko stotina jedinki, najčešće gradeći mravinjake ispod drveća, a može ih se i vidjeti u grmlju koje prima vrlo malo sunčeve svjetlosti, u krošnjama drveća, a osim na biljkama ponekad se u potrazi za hranom spuštaju na tlo.


Po pitanju prehrane nisu previše izbirljivi. Hrane se raznim insektima, člankonošcima, beskralježnjacima, ponekad čak i dijelovima uginulih kralježnjaka. Također, na njihovom meniju nalazi se i nektar biljaka.

Neobične životinje - zanimljivosti

Pogledajte zašto iz zovu majstorima kamuflaže

 

Morski vuk - riba zastrašujućeg izgleda i oštrih zuba

Ovakvi tuljani ne viđaju se svaki dan

Kažu da je ovo najsretnija riba na svijetu

Ovo je i službeno najružnija životinja na svijetu

Pogledajte kako izgleda crni morski vrag

Pogledajte što se dogodi kad ptica pokuša uloviti "pauka" 

Ovakvi aligatori rijetko se viđaju

Je li ovo najneobičniji kit na svijetu?
 

Predstavljamo panda mrave: Nazivaju ih ubojicama krava

Pročitajte više