VIDEO Pogledajte prekrasnu transformaciju od ličinke do leptira

123rf.com

ZNATE li kako izgleda transformacija jedne neugledne gusjenice u prekrasnog leptira? Prije svega, takve transformacije su u prirodi rijetkost, a cijeli proces ide ovako: leptiri u svom životu prolaze nekoliko životnih faza; prvo su jajašca, zatim ličinke, kukuljice i na kraju prekrasan leptir.

Nama poznata riječ gusjenica je zapravo ličinka leptira koja se razvija u jajetu. Gusjenica se nakon nekog vremena zakukulji i to obično ispod lišća ili u podnožju stabla, kako bi se sakrila od mogućih predatora.

Iako na van izgleda da se u kukuljici ništa ne događa, gusjenica se unutra pretvara u leptira. Sokovima kojima je prije razgrađivala hranu sada razgrađuje vlastito tijelo i izgrađuje novo - tijelo leptira. Nevjerojatno, zar ne? 

Kada izađe iz kukuljice, krila leptira su mokra pa mora malo pričekati prije nego što može poletjeti. Osim što su lijepi, leptiri su i korisni kukci jer prenose pelud i tako omogućuju razmnožavanje biljaka.

Osnovne dvije vrste leptira su dnevni i noćni, dnevni su šareniji i u mirovanju drže krila sklopljena dok su noćnima krila u mirovanju plosnato raširena.

Osim što posjeduju moć transformacije, tijelo gusjenice može sadržavati i do 4000 mišića. Čovjek ih ima manje od 700. Mužjaci noćnih leptira imaju velika ticala kojima osjete miris ženkina mirisa čak do 10 km udaljenosti. Osim što su lijepi, doista su i posebni.  

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više