VIDEO Slavonac snimio neobičnog kukca koji mu je izbušio rupu na stolu od 20 cm

Foto/Video: Mihael Šilac

SLAVONAC Mihael Šilac prije nekoliko dana se iznenadio kad je u stolu na terasi u Čepinu ugledao rupu duboku oko 20 centimetara koju je napravila - pčela. Mihael je fotografije objavio na svom Facebook profilu. "Ok što je ovo što mi je probušilo 20 cm dužine rupu u stolu i širine jednog centimetra!??" zapitao se. Ubrzo je saznao da je riječ o pčeli drvarici, a ona koja mu je napravila rupu u stolu, nažalost, nije preživjela.

Slavonac je sada drugu pčelu iste vrste uhvatio na djelu. Na ovoj snimci se vidi pčela kako marljivo buši rupu, a prizor je zaista neobičan.

 

"Napravit ćemo hotel za kukce u dvorištu"

Mihaelu je kasnije bilo žao zbog smrti pčele i sada ih pušta da rade na njegovoj terasi.

"Kada smo shvatili da je to bio potpuno bezopasan i zapravo koristan kukac koji je, eto, u našem stolu od mekanog drveta našao priliku da sagradi svoju sobu, odlučili smo da ćemo u dvorištu napraviti mali hotel za kukce te tako, nadamo se, naš stol učiniti manje atraktivnim za njih", poručio je Mihael ranije.

Pčele drvarice

Portal pcelarstvo.hr piše da je pčela drvarica jedna od najvećih vrsti pčela u Europi, a porijeklom je iz Azije. Nije agresivna i napada samo u krajnjoj nuždi. Gnijezdi se po šumama, najčešće u starim trulim deblima. Pčele koje prezime rade na podmlatku, a javljaju se početkom travnja ili svibnja.

U kasno proljeće ili rano ljeto mogu se vidjeti u potrazi za partnerima i pogodnim mjestima za gniježđenje. Nakon parenja gravidne ženke probijaju tunele u trulom drveću, odakle i dolazi naziv pčela drvarica, iako nerijetko koristi i stare, već izbušene rupe ili tunele.

Pročitajte više