Zagrebački ZOO zatvoren nakon oluje, Damir Skok nam otkrio kako su životinje

Foto: Leona Barić/Index

ZAGREBAČKI zoološki vrt pretrpio je štetu u jučerašnjem nevremenu te je zatvoren do daljnjega.

"Nitko od djelatnika niti od životinja nije ozlijeđen"

"Izgledalo je ružno kao i u svim dijelovima grada, jedan od najjačih udara vjetra je bio u Maksimiru, kažu. Ne ponovilo se. Ovdje su bili svi naši timaritelji, imamo određene procedure, pa kada dolazi takva oluja, većina životinja se smješta u unutarnje nastambe. Nitko od djelatnika niti od životinja nije ozlijeđen", kaže za Index ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

U ZOO-u je palo pet stabala i jedna nastamba je uništena, nastamba snježnih snova. "Snježne sove su odmah izvađene i evakuirane, nijedna nije ozlijeđena. Kako je palo drvo, one su se sklonile u jedan mali kutak, naši djelatnici su ih odmah izvadili", objašnjava Skok i dodaje da im je jedno stablo oštetilo radni traktor.

Zoološki vrt u Zagrebu nakon jučerašnje oluje.

Objavljuje Index.hr u Četvrtak, 20. srpnja 2023.

"Jedno drvo koje je potencijalno moglo napraviti veću štetu je kod naše Tropske kuće, ali smo imali sreću, palo je iza faraona, između tropske kuće pa nije oštetilo zgradu", dodaje. Sve je prepuno palih grana. "Neke od njih služe našim životinjama kao brst, jako sam ponosan na naše djelatnike, od jučer raščišćavamo. Trebat ćemo pomoć i gradskih strojeva, ali svjesni smo da danas postoje prioriteti u gradu", dodaje.

ZOO bi mogao biti otvoren već sutra?

Sinoć su radili do mraka, a jutros su nastavili od 7 ujutro. "Fascinira me koliko predane djelatnike imamo", ponosan je Skok.

"Pazimo na to da se sve raščisti kako treba i da sigurnost posjetitelja bude apsolutna", kaže Skok i dodaje da se nadaju da bi ZOO mogao biti otvoren već sutra. "Ali nećemo žuriti, pratit ćemo radnu dinamiku i kad sve bude sigurno za posjetitelje, otvoriti", dodaje.

"Jučer je bilo intervencija kod ispadanja malih ptića iz gnijezda, ali ovo je doba godine kad mi imamo i po 20-30 intervencija dnevno zbog divljih životinja, ali i pasa i mačaka... No, sada su već ptići stasali, mogu letjeti pa nije bilo toliko intervencija koliko sam očekivao", dodaje.

"Kao kod potresa, imate neke životinje koje reagiraju stresno, ali sve naše nastambe imaju dijelove gdje se mogu sakriti. Međutim, životinje su takve da nakon oluje strah brzo prođe, sve smo ih odmah obišli i sve životinje su u redu", zaključio je.

Prošetali smo ZOO-om, u galeriji pogledajte kako izgleda dan nakon oluje.

Pročitajte više