Zagrebački Zoološki vrt u nedjelju obilježava Svjetski dan ptica selica

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

SVJETSKI dan ptica selica u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježit će se u nedjelju 9. svibnja.

Pjevajte, letite i jedrite poput ptice! tema je ovogodišnjeg Dana ptica selica, koji je posvećen podizanju svijesti javnosti o pticama selicama i potrebi međunarodne suradnje kako bi ih se očuvalo. Naglasak je stavljen na ptičji pjev i njihov let, koji diljem svijeta nadahnjuju i povezuju ljude koji rade na zaštiti ptica selica i njihovih staništa. Ptice selice smatra se i svojevrsnim veleposlanicima prirode jer ne samo da spajaju razna mjesta diljem planeta nego i povezuju ljude s prirodom.

Ovogodišnji Svjetski dan ptica selica poziva ljude da se povežu s prirodom slušajući i gledajući ptice gdje god da jesu. Ptice selice se mogu naći svugdje, kako u prirodi tako i u gradovima. 

Posjetitelji Zoološkog vrta moći će mnogo zanimljivosti o pticama selicama doznati u nedjelju od 11 do 18 sati. 

U edukativnom kutku, gdje će se, među ostalim, govoriti o razvoju ptića, zainteresirani će izbliza moći proučiti perje, jaja, gnijezda i preparirane životinje. Edukatori koji će posjetiteljima govoriti o selidbama ptica razotkrit će načine ptičje orijentacije. Posebno poučna priča bit će ona o tome kako zaštititi ptice od kolizije sa staklenim površinama.

Djeca će moći zaigrati i nekoliko igara. Križić-kružić, gnijezdo sa stotinu jaja i put ptica selica. Na svaki puni sat posjetitelji se kod glavne blagajne mogu uključiti u obilazak Abeceda ornitologije tijekom kojega će ih edukator upoznati s čudesnim svijetom ptica. Za sudjelovanje u tom programu nije potrebna najava, a broj sudionika određuju aktualne epidemiološke mjere.

Pročitajte više