Zamorčići su idealni kućni ljubimci za početnike

Foto: Twitter


ŽIVOTINJICA koja ne zahtijeva puno mjesta, izdataka na hranu i održavanje je svakako zamorac. On je glodavac koji ima u gornjoj i donjoj vilici dva zuba glodnjaka. Ti zubi stalno rastu, a na brusnim pločama se stalno i troše. Tijelo mu je valjkasto izduženo, dugo svega 25 cm. Oba spola imaju razvijen jedan par mliječnih žlijezda blizu stražnjih nogu. Većinom su kratkodlaki, ali postoje i s dlakom dugom do 15 cm te su posebno atraktivni. Uzgojem se dobila i cijela paleta različitih boja krzna.


Hrana je vrlo bitna u životu zamorca, stoga je vrlo važno izabrati hranu namijenjenu isključivo njima. U prehranu zamorca mora biti uključeno i sijeno koje je važno za probavu. U prirodi se hrane travom pa im u prehranu možete dodati i svježi maslačak, mrkvu i rajčicu. Hranu je najbolje davati dva puta dnevno prema uputama na kutiji, a uz hranu, potrebno je osigurati i dovoljno vode.

Kod odabira kaveza za vašeg ljubimca, vodite računa da on ne smije biti manji od dimenzija 30x60 cm i izbjegavajte poziciju na propuhu. Kavez zamorca također treba biti ispunjen piljevinom koju trebate mijenjati minimalno jedanput u tjednu, ovisno o čistoći i mirisu. Zamorcu je potrebno minimalno pet dana da se privikne na vaš dom, no realno je očekivati i do mjesec dana kako bi se osjećao potpuno sigurno u novom domu.
 

Pročitajte više